Uskrs je blagdan života i plodnosti, stoga su njegovi tradicionalni simboli zečići, pilići i pisanice. Pisanice ili 'farbana' jaja možemo izraditi na milijun načina, no u posljednje vrijeme kao da smo skloni vraćanju tradiciji i prirodi. Donosimo savjete za prirodno bojanje jaja

Potrebno je samo malo volje, prirodne ili umjetne boje, nekoliko šablona, cvijeća za dekoraciju i mašte.

Crvenu boju dobit ćete ako jaja kuhate u vodi u koju ste dodali korijen cikle ili crvenog radiča, želite li crvenkasto smeđu nijansu, uzmite ljuske crvenog luka

Iako danas u svakoj trgovini postoji veliki spektar različitih boja za jaja, u mnogim domaćinstvima još uvijek se koriste prirodni načini za bojanje jaja kakvima su se služile naše bake.

Osim toga, prirodnim načinom možemo postići gotovo sve boje koje smo zaželjeli.

Crvena boja - Jaja kuhajte u vodi u koju ste dodali korijen cikle ili crvenog radiča, no želite li crvenkasto smeđu nijansu, uzmite ljuske crvenog luka i kuhajte ga desetak minuta.

Nakon toga dodajte jednu žlicu octa i stavite jaja da se skuhaju.

Zelena boja - Jaja kuhajte u vodi u koju ste dodali špinat, poriluk ili listove koprive koje također možete pronaći u većim supermarketima.

Stručak ljubičica bit će vam dovoljan za ljubičastu boju za vaša jaja. Ukoliko želite plave pisanice, u vodi prokuhajte borovnice

Žuta – Za lijepu žutu boju potrebne su vam ljudske oraha koje trebate kuhati petnaestak minuta prije nego što dodate jaja. Ukoliko želite intenzivniju boju, slobodno dodajte koru od naranče.

Ljubičasta – Proljeće je vrijeme ljubičica koje možete pronaći na svakoj tržnici. U vrelu vodu dodajte malo cvjetova ljubičica, kuhajte petnaestak minuta i potom dodajte jaja.

Želite li plava jaja, prokuhajte ih u vodi u kojoj se otopili borovnice.

Važno je da u svaku otopinu stavite jednu žlicu octa, a ako želite izraženije obojana jaja, možete ih ostaviti preko noći.

Mali savjeti: Prugice preko jaja možete napraviti tako da ih prije kuhanja omotate gumicom. Potom ih uronite u vodu i kuhajte kako je i predviđeno.

Ukoliko želite 'mramorni' efekt na jajima koristite kupljenu boju za jaja, a u nju umiješajte jednu žlicu ulja. Jaje uronite u otopinu i polijevajte žlicom.

Želite li postići cvjetne obrise, možete uzeti listove peršina i nalijepiti ih na jaje prije nego ih uronite u boju.

Pisati po pisanicama možete pčelinjim voskom koje možete kupiti u bilo kojoj medarni. Za pisanje koristite pero koje umočite u malo vrućeg voska.

Pišete po sirovom jaje koje mora biti potpuno suho i čisto.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju