Mrlje na najdražoj odjeći moguće je ukloniti pomoću raznih sredstava za čišćenje, no zbog postojanosti tkanine to je bolje učiniti limunovim sokom, brašnom, žumanjkom ili ljuskama od jajeta

Prije nego se upustite u otklanjanje mrlja važno je provjeriti postojanost tkanine jer neka sredstva za uklanjanje mogu štetno djelovati na samu tkaninu. Sredstvo ispitajte na najmanje vidljivom djelu odjevnog predmeta.

Jeste li znali da postoji pravilan način uklanjanja mrlja?

Mrlju je važno obraditi nježno i to izvana prema unutra kako se ne bi proširila. Umjesto običnom vodom, pokušajte ju ukloniti mineralnom, učinak će biti puno bolji.

Kako bi izbjegli širenje obruba oko očišćenog djela tkanine odjevni predmet temeljito očetkajte, a tkaninu oko mrlje namočite vodom.

Prilikom čišćenja svile voda može ostaviti tragove, kako bi to izbjegli svilenu tkaninu zamotajte u ručnik i pustite da se suši.

Mrlje od jaja na svili možete ukloniti benzinom, a potom isprati mlakom vodom. 

Kava možete ostaviti ružne mrlje na pamučnoj tkanini, kako bi ih uklonili napravite smjesu od žumanjka i glicerina, premažite mrlju i ostavite djeluje nekoliko minuta. Nakon toga isperite mlakom vodom.

Trikovima do lijepih ruku i čistog nakita

Ukoliko ste najdražu majicu zaprljali bojom za kosu, mrlju natopite limunovim sokom, a nakon nekoliko minuta polijte mlijekom. Ostavite da djeluje nekoliko sati i zatim operite majicu u perilici.

Mrlje od crnog vina sa stolnjaka najlakše ćete ukloniti ukoliko na njih stavite sol i zatim isperete hladnom vodom.

Ukoliko je vaša posteljina požutjela, u perilicu prilikom pranja stavite dobro zamotane ljuske od jaja. Posteljina će ponovno biti bijela kao snijeg.

Žute mrlje od parfema najlakše ćete ukloniti uz pomoć smjese koju ste napravili od brašna i vode. Ostavite na tkanini i nakon dva sata isperite.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju