Ženska potreba za kupovinom nikada neće prestati, no uz odjeću, cipele i torbe na koje se troše velike količine novaca postoje i stvari koje pružaju puno bolji osjećaj. Naučite kako reći ne!

Sophie Kinsella autorica knjige 'Ispovijest jedne šopingoholičarke', prema kojoj je snimljen istoimeni film s Islom Fisher u glavnoj ulozi odlučila je pomoći ženama da stanu na kraj opsesiji kupovinom. Prije nego s prijateljicama pogledate film usvojite nekoliko trikova koji će spasiti kućni budžet.

Knjiga je prodana u 170 tisuća primjeraka samo na engleskom jeziku, a zgode i nezgode njujorčanke Bety koja posuđuje novac u firmi i kupuje ogromne količine odjeće ubrzano se prevodi i na druge jezike.


Riješite se osjećaja krivnje!

Bez obzira na količinu novca kojim žene raspolažu osjećaj je uvijek isti, prvo je tu velika želja za kupovinom, zatim potraga za novim stvarima, plačanje računa i na kraju osjećaj krivnje. kako bi izbjegli neugodnosti dovoljno se fokusirati na stvari koje vas zaista vesele. Ukoliko su to cipele, kupite ih, no neka budu one koje vrijede potrošenog novca.

Knjiga Ispovijest jedne šopingoholičarke je prodana u 170 tisuća primjeraka samo na engleskom jeziku, a zgode i nezgode njujorčanke Bety koja posuđuje novac u firmi i kupuje ogromne količine odjeće ubrzano se prevodi i na druge jezike.

Zaboravite na rečenicu 'To moram imati'

Rečenica kojom se mnoge žene opravdavaju je 'To moram imati', no vrijeme je da razmislite što propuštate kada novac potrošite na skupu odjeću ili modne dodatke. Razmislite što sve možete platiti tim iznosom, od stanarine, preko namirnica za cijeli mjesec do vikenda s obitelji.

Ukoliko ste ovisni o šopingu, želja neće nestati odjednom, no uz malo kontrole možete stići do cilja. Priuštite si odlazak u kupovinu, no uzmite vremena te polako i smireno razgledajte artikle. kada vas uhvati želja za kupnjom odaberite neku sitnicu, sjajilo za usne ili donje rublje zadovoljiti će potrebu, a neće isprazniti vaš novčanik.

Napravite popis stvari koje ste kupili svaki mjesec, usporedite ga s onim što si stvarno možete priuštiti i odredite budžet za šoping.

Ne zaboravite da su emocije te koje vas vode u kupovinu, no uključite i glavu jer ona je ta koja će reći dosta. Sjetite se svih stvari koje imate u ormaru i shvatit ćete da crvene cipele nemate na što odjenuti stoga vam one ni nisu potrebne.

Ukoliko se ne možete oduprjeti želji počnite trošiti tuđi novac. Otiđite u kupovinu s prijateljicom i pomognite joj pri odabiru. Njezino zadovoljstvo kupljenim biti će i vaše, a suma na računu će ostati ista.

Zamijenite kreditne kartice kasicom, štedite za ono što zaista želite. Na taj način ćete smanjiti mjesećne troškove i na kraju si sa zadovoljstvom kupiti ono za što ste štedjeli.

Isla Fisher: Uskoro ću se udati za Borata!

Riješite se kreditnih kartica u tri koraka

Poslužite se trikom, nabavite platnenu vrećicu i na nju otisnite natpis 'Smiri se i tek onda kreni u šoping'. Na taj način ćete pokazati da brinete o okolišu, a natpis će vas podsjetiti da stanete na loptu!

Prije nego odlučite kupiti određenu stvar stanite i razmislite. Skrenite u obližnji kafić i popijte kavu te nakon toga odlučite je li vam to zaista potrebno. Rečenica koja vas tjera da kupujete 'To moram imati' će poprimiti skroz drugačije značenje!


Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju