U Hrvatskoj se od 1995. broj žena koje rađaju iznad 35 godine života povisio za 6 posto, žene sve češće odgađaju majčinstvo i iako za to prekrasno iskustvo nikada nije kasno, statistike govore drugačije

Uz životnu dob stanovništva se nažalost ne produžuje i fertilnost, a trend koji je zahvatio svijet pa i Hrvatsku je sve češće odgađanje majčinstva.

Prije 1970. srednja dob prvorotkinja je bila oko 23 godine, dok se danas ta granica pomaknula na 27 godina.

'Od 1995. broj žena koje rađaju iznad 35-te se povisio za 6 posto, a u Austriji za čak 60 posto', rekao je ginekolog Ivan Fistonić.

Trudnoća u starijoj dobi je opasna za majku i za dijete, a to je najbolje vidljivo iz statistika. Ukoliko se trudnoća odgađa povećavaju se šanse za spontani pobačaj, oboljenje od dijabetesa te probleme s visokim krvnim tlakom.

Najpoznatiji hrvatski par koji je roditeljstvo doživio u starijoj dobi su redatelj Krsto Papić i njegova supruga Jadranka.

'Kada sam doznao osjećaj je bio zbunjujući. Cijelo vrijeme sam više brinuo za suprugu i njezino zdravlje nego za djecu', priznao je Krsto Papić.

Njegova supruga koja je doznala da nosi blizanke u 57-oj godini kaže kako ju je ta vijest učinila najsretnijom ženom na svijetu.

'Osjećala sam da je to sudbina i da će sve biti u redu', rekla je Jadranka kojoj u odgoju blizanki pomažu dvije dadilje.

Roditelji su svjesni da danas svojim djevojčicama mogu pružiti neke stvari koje ne bi mogli da su mlađi osnovali svoju obitelj, no ne mogu ne pomisliti i na drugu stranu medalje. Tko će brinuti o njihovoj djeci kada njih više ne bude...

Znanost kaže kako je najbolja dob za trudnoći između 20 i 24 godina, no bez stalnog zaposlenja i sređene životne situacije rijetki su oni koji se odlučuju na osnivanje obitelji u toj dobi. Ipak, Jadranka Papić tvrdi kako nije potrebno birati između majčinstva i karijere jer je imati dijete najljepši osjećaj na svijetu koji je svima dostupan.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju