Razvod vas može postarati za dvije godine, uzimanje antidepresiva opustiti će kožu na vašem licu, a ako ste uz sve to još i pod sresom izgledat ćete nekoliko godina starije od svojih godišnjaka. Ipak, ima načina da stanete na kraj biološkom satu


Uzimanje raznih antidepresiva opušta mišiće lica kao i pušenje te konzumiranje velikih količina alkoholnih pića.

Istraživanje koje je provedeno na 168 parova ženskih jednojajčanih blizanaca pokazalo je koji su to faktori koji utječu na starenje. Godine su glavni krivci, no pokušate li izbjeći neke stvari u životu zadržati ćete mladoliki izgled nekoliko godina duže.

Istraživanje je pokazalo kako razvedene blizanke izgledaju dvije godine starije od sestara koje su samci, udovice ili žive u braku.

Stres se pokazao kao najčešći faktor starenje. Blizanci koji žive ubrzanim tempom i rade stresan posao ostarili su brže od sestara, dok žene koje u kasnijim godinama imaju nekoliko kilograma previše izgledaju mlađe. Nakon što pređu pedesetu mršave žene izgledaju iscrpljeno i starije dok blizanke koji više uživaju u hrani izgledaju mlađe.


Za ovo istraživanje su odabrane jednojajčane blizanke jer one stare jednakom brzinom. Dr. Bahman Guyuron koji je predvodio istraživanje tvrdi kako bi žene trebale izbjegavati stres i depresiju jer će tako najlakše prevariti biološki sat i usporiti starenje.

Starenje je neizbježno, no određeni faktori kao što su depresija, stres i rastava braka mogu ga ubrzati dok će njihovo izbjegavanje usporiti breme vremena.

Također je dokazano kako uzimanje raznih antidepresiva opušta mišiće lica kao i pušenje te konzumiranje velikih količina alkoholnih pića.

Ipak izbjegavanje određenih faktora usporiti će starenje, a tragove koje su godine ostavile na licu možete popraviti uz pomoć vitaminskih injekcija ili posjetom estetskom kirurgu. No budite umjereni.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju