Pripadate li i vi brojčano premoćnom dijelu ženske populacije koja kuhinju smatra najmanje atraktivnim dijelom svoga doma? Pritom ne mislimo na ogromne, pretrpane kuhinje naših baka, nego na ove naše, suvremene, dizajnirane i blistave.

Možda ćete se usprotiviti mišljenju da sjajne nove kuhinje mogu biti neatraktivne, ali ogledajte se po svojoj vlastitoj. Koliko se predmeta u ovome trenutku nalazi tamo gdje im nije mjesto? Koliko, samo na prvi pogled, stvari možete nabrojiti, a da zapravo ne spadaju u kuhinju?

Ne govorimo o onima najočitijim, poput dječjih tenisica u žurbi bačenih u kut, ili školske torbe obješene na stolac, takve su stvari očigledne i zasmetat će vam odmah, pa ćete ih maknuti.

Pravi nered u kuhinji na neki je način suptilan i obično ga nismo svjesni. Nije odmah vidljiv, ne lupi nas po nosu čim zakoračimo u kuhinju i, u većini slučajeva, uopće ga ne smatramo neredom. Ali nam smeta kad poslujemo po kuhinji, gura nam se pod ruku kad tražimo nešto sasvim drugo i zauzima mjesto svakoj stvari koju pokušamo nekamo spremiti ili odložiti.

Riješite se stvari i uživajte u prostoru

Što vam sve u kuhinji nije potrebno
U svojim kuhinjskim ormarićima, u kuhinji, cijelom stanu, pa i životu navikli smo gomilati suvišne stvari.

• Mnogo je kategorija koje pripadaju ovamo.Tu spadaju neželjeni pokloni s kojima ne znamo što bismo, a neugodno nam je baciti ih

Oštećene i polomljene stvari koje smo kanili popraviti jednog lijepog dana. Naravno da nismo, zbog bezbroj razloga: nismo našli vremena, nemamo alata, nije nam se dalo, nitko to više ne popravlja, kupili smo novo i ispravno, a onaj potrgani komad i dalje se vuče po ladicama i smeta.

Uspomene s davnih ljetovanja kojih se i ne sjećamo, kamenje koje su djeca dovukla sa tko zna koje plaže, loše pogođen portret iz ruke uličnog slikara, minijaturni jedrenjak u boci koji se, otkako ste preuredili stan, nikamo ne uklapa, te razglednice što su vam slali bivši susjedi koje više uopće ne viđate.

Pravi nered u kuhinji je suptilan i obično ga nismo svjesni. Nije odmah vidljiv i u većini slučajeva, uopće ga ne smatramo neredom.

Sprave kojima ne znamo ni svrhu niti namjenu, poput zidne vješalice s osam grabilica, desetak vrsta različitih kuhinjskih patenata odreda neprikladnih za bilo što, hrpica ključeva za koje se više nitko ne sjeća što bi mogli otključavati.

• Predmeti koje nikada nismo rabili i sva je prilika da nikad i nećemo ili namirnice kojima je istekao rok uporabe. Postoje razlozi zbog kojih svaka namirnica na pakiranju mora imati označen rok uporabe. Svi se toga držimo kad se radi o mlijeku ili jogurtu, ali tko pomišlja na ograničenje kad uzima brašno ili rižu? Nemojte misliti da je to nevažno.

• Suvišno posuđe i pribor za jelo koji ste dobili na vjenčanju kada su vas usrećili sa četiri kompleta inoks-posuđa, priborima za jelo različitih stilova, solidnim asortimanom miksera, blendera i tostera, lijepo od njih, ali vi to za svoga života nećete stići koristiti.

• Stvari koje su vam nekada trebale, ali više sigurno neće, poput dječjeg pribora za jelo najmlađega sina koji je prošli mjesec magistrirao, napola zahrđale ručne pasirke vaše bake, filtara za aparat za kavu koji je davno završio u smeću.

Raspareni kompleti bilo čega, od pribora za jelo kojima nedostaju nož, dvije vilice i žlica, podmetača za čaše od kojih su ostala samo dva, nepotpunih kompleta tanjura, k tomu i okrhnutih, naslijeđenih poklopaca koji ne pristaju više nijednom loncu do međusobno nespojivih ostataka Tupperware-a.

• Predmeti koji su potrebni, ali im doista nije mjesto u kuhinji, poput alata koji smeta u ladicama, novina i časopisa, gomila kemijskih olovaka kojih nikad nema pored telefona kad vam hitno trebaju da zapišete broj, jer se vuku po kuhinjskim ladicama.

Udaljite iz svoga doma sve ovakve i slične stvari, bez njih možete živjeti, i to znatno kvalitetnije, a prostor u kojemu boravite izgledat će, i biti, rasterećen, čišći i ugodniji, i pozitivno će utjecati na vaše osjećaje, sposobnost opuštanja i zdravlje.

Ne zaboravite, u kakvoj se god situaciji nalazili, s urednim domom imate jednu brigu manje, i više energije koju možete usmjeriti na važne stvari.

Savjetuje: Marina Boroša, www.uredna-kuca.hr

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju