'Jeđi me, jeđi me...' – prepoznajete to? Tim je riječima Pomet, lukavi snalažljivi sluga-hedonist, opisivao jednu bogatu gozbu punu prepelica, jarebica i svakojakih drugih delicija koje su u njegovim očima bile toliko slasne da su 'progovorile'. To je bilo u 16. stoljeću.
U 21. stoljeću jedan je glumac istim riječima poprilično humoristično opisao sushi. Kad zamislite jednu vagu i s jedne strane sve te Pometove golubice, jarebice i prepelice koje se kupaju u vlastitom sokovima u kojima su se pekle, a s druge nekoliko smotuljaka sushija, teško da će vam baš sushi pjevušiti 'Jeđi me'.
Ipak, čini mi se da smo ovih dana kolektivno kao nacija i kao planet pretjerali s 'Jeđi me' pa će pokoji sushi biti odlična i zdrava promjena za organizam.
Recepti koji donose spas u zadnji čas!
Sushi je možda malo pomodna stvar tu kod nas, ali u Japanu ga tamane odavno i to ne bez razloga. Na tanjuru se doima jako elegantno, a prednost mu je što ga možete puniti s čim volite. U obzir dolaze riba, morski plodovi, povrće, a ako ste prema svemu tome skeptični, može i piletina. Ovaj je sushi napravljen s dimljenim lososom.
Sushi stvarno nije kompliciran.
Prije nego što se upustite u zamatanje, bacite oko i na filmić, takve praktične stvari uvijek je dobro vidjeti iz prve ruke, a ovdje ga Japanci motaju na poziv jednog vašeg klika.
Sushi se na tanjuru doima jako elegantno, a prednost mu je što ga možete puniti s čim volite.
Korak 1 – šoping
a) trgovine zdravom hranom
b) veliki lanci, na policama s egzotičnom hranom
Što vam je potrebno:
- mali podmetač od bambusa za motanje
- riža za sushi (koja bi se mogla zamijeniti i običnom rižom, ali kratkog zrna)
- rižin ocat
- Nori alge (najjednostavnije je kupiti već popržene)
- bijeli šećer
- dimljeni losos (ili neka sirova jako svježa riba)
- wasabi pasta (jarko zelena ljuta pasta koja se dobiva od jedne vrste hrena)
- sojin umak
- ukiseljeni đumbir
Priprema riže:
400 g riže za sushi
3 šalice vode
Žličica soli
Žličica šećera
3-4 žlice rižinog octa
1) Rižu skuhajte prema uputama na pakiranju, tj. prvo je dobro isperite u hladnoj vodi i to nekoliko puta sve dok se sav škrob s nje ne ispere tj. dok voda ne postane bistra. Stavite rižu kuhati u manje vode nego inače, kuhajte je poklopljenu povremeno miješajući.
2) Kad se skuhala, dodajte joj sol i šećer rastopljene u rižinom octu i miješajte dok se ne ohladi da se ne stvore grudice.
3) Uzmite podložak od bambusa, na njega stavite jednu algu. Mokrim rukama (tako vam se riža neće lijepiti za prste) rasporedite ravnomjerno malo riže po cijeloj površini alge (na kraju daljem od sebe ostavite malo prazno).
4) Na kraj bliži sebi stavite željeni dodatak (ribu, povrće itd.), premažite s vrlo malo wasabija pa zarolajte uz pomoć podloška od bambusa pazeći da alga ne pukne. Ako se zadnji kraj alge ne zalijepi sam od sebe, blago ga navlažite vodom pa onda zalijepite.
5) Režite rolice na šnite debljine cca 2 cm. Poslužite uz sojin umak, ukiseljeni đumbir i wasabi.
Tko piše ove slasne recepte?
Kuhanje ne mora biti muka, poručuje Ana-Marija Bujić, može biti kreativno i opuštajuće. Upravo je tu njegovu stranu otkrila i još otkriva Ana-Marija kuhajući u slobodno vrijeme između predavanja na fakultetu i druženja s dragim ljudima.
Voli utvrditi staro gradivo naših baka, ali i ići na egzotična kulinarska putovanja. Glavni kriterij? Slastan rezultat!
Pišite joj na zadovoljna@novatv.hr, šaljite recepte i pohvale i možda se i vi nađete na jednom od njenih kulinarskih putovanja!