Hoćemo li uspješno obaviti dnevne zadatke i hoće li nas pri tom mučiti prehlada?! Pisci horoskopa svakodnevno nam serviraju odgovore na ova i druga pitanja. Bila to zabava uz prvu kavu, redci kojima doista vjerujete ili na njih s prezirom odmahujete rukom - o horoskopu svi imaju nešto za reći.

Horoskop je slika položaja neba u trenutku kad smo se rodili. Odnos planeta prema suncu odreduje njihov utjecaj na pojedinca. Osim nas - ljudi, svaki događaj takoder ima svoj horoskop

Lidija Tocilj dugogodišnji je autor tjednog horoskopa u poznatom domacem magazinu. Diplomirala je povijest umjetnosti, a gledanje umjetnina, filmova i kazališta istisnulo je gledanje u zvijezde. Filmske i likovne kritike, zamijenila je tumačenjem ljudskih sudbina. Zapisanih u zvijezdama.S poslom je započela prije trideset godina kaže kako ni danas interes za horoskopima ne jenjava.

Često se postavlja pitanje kako je moguće da isti scenariji vrijede za sedam milijardi ljudi, astrologinja Julija Pintar spremno odgovara.

- Mi smo podijelili 360 tih stupnjeva na 12 znakova čisto radi lakšeg snalaženja, i oni imaju svoju dinamiku u evolutivnom procesu. Mi se svi rodimo pa kažemo, postanemo svjesni ja jesam, to je ovan, ono u našem razvitku postanemo svjesni da smo gladni, da trebamo hranu i sigurnost, to je bik, onda ucimo hodati i govoriti to je blizanac.

Kao djevojka Julija je horoskop smatrala glupošcu. Ipak, prije 20-tak godina, kaže Saturn joj je sjeo na Sunce i život joj se zakomplicrao. Astrolog koji joj je to otkrio, zainteresirao ju je da krene kopati dublje. Naucila je objašnjenje za svoje probleme procitati u zvijezdama. To je prihvatila i njena okolina nakon što je, kaže, na osnovu pomrčine mjeseca predvidjela pocetak rata na ovim prostorima.

Dnevnih prognoza horoskopa ove astrologinje ne bi se prihvatile jer kažu kako je logično kako se od utorka do sutradan srijede ništa ne mijenja. Istog je stajališta i Igor Ognjenovic, prof. matematike

Dnevni, tjedni i mjesečni horoskopi imaju smisla na nivou zabave i davanja pozitivnih sugestija ljudima, tvrdi Igor Ognjetović.

-Iako spadam među one koji se nazivaju ozbiljnim astrolozima, ovdje u Hrvatskoj, ja neću negativno govoriti o dnevnim, tjednim i mjesečnim horoskopima, ali mislim da ih treba staviti na njihovo mjesto i tamo gdje imaju smisla. Oni imaju smisla na nivou zabave i davanja pozitivnih sugestija ljudima.

Horoskop je slika položaja neba u trenutku kad smo se rodili. Odnos planeta prema suncu odreduje njihov utjecaj na pojedinca. Osim nas - ljudi, svaki događaj takoder ima svoj horoskop, pojašnjava Igor.
Svi sugovornici slažu se u jednom, dobrom astrologu potrebne su godine proučavanja kako bi zaista mogao reći da zna čitati zvijezde. Tržište proroka nikada nije bilo veće. Jačanjem globalne krize, proricanje budućnosti postaje sve unosniji biznis.

Cijene koje astrolozi naplaćuju razlikuju se neki razgovor naplaćuju 50 kuna, neki 200 kuna. Dok ima i astrologa koji naplacuju 800 i 900 kuna razgovor.

No iako bi bilo praktično otvoriti novine i pročitati što nas danas čeka. Za sada ipak služe tome da saznamo uglavnom ono što se već dogodilo. A kome će se zvijezde smješiti sutra? Možda saznamo u preksutrašnjem izdanju!Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju