U dubokoj starosti umro je jedna od najutjecajnijih fotografa 20. stoljeća, Irving Penn. Doajen modne fotografije godinama je radio za američki Vogue i bio pionir crno-bijele fotografije u kojoj je modele namještao ispred sive pozadine.

Američki fotograf Irving Penn, kojeg posebno štuju ljubitelji modne fotografije, poznat je po crno-bijelim portretima poznatih osoba poput Pabla Picassa, Trumana Capotea, Igora Stravinskog, Marlene Dietrich, Sophie Loren, Gisele Bündchen, Kate Moss, Yvesa Sainta Laurenta, Woodyja Allena, Salvadora Dalija, Eugenea Ionescoa, Ingmara Bergmana i mnogih drugih.

Studirao je u klasu Alexeya Brodovitcha pri umjetničkoj školi u Philadelphiji, gdje je diplomirao 1938. godine. U fotografiju se zaljubio u najranijoj dobi, a njegova djela postala su priznata nakon Drugog svjetskog rata kada je njegovao 'šik glamour' fotografiju.

Bio je ispred svog vremena
Doajen modne fotografije godinama je radio za američki Vogue i bio pionir crno-bijele fotografije u kojoj je modele namještao ispred sive pozadine, što je u to vrijeme bio presedan u modnoj fotografiji. Upravo tako dobivao je posebnu svjetlost, refleksiju i sjaj objekata koje je fotografirao.
Bio je ispred vremena u kojem je živio. To se najviše odrazilo na aktove oko 1950. godine koji su na izložbi bili prikazani tek trideset godina kasnije. Naime, u to je vrijeme bilo nezamislivo javnosti izložiti gola ženska tijela.

O tome što je volio i radio napisao je knjigu 'A Notebook at Random', jednu od mnogih u kojima je priložio djela, slike i dokumente o svojim tehnikama rada. 1992. godine 53 njegove fotografije izložene su na samostalnoj izložbi u Metropolitan Museum of Art. 2005. godine otvorena je izložba 'Irving Penn: Platinum Prints' u National Gallery of Art u Washingtonu. U razdoblju od siječnja do travnja prošle godine u Morgan Library & Museum u New Yorku bila su izložena Pennova 67 portreta pod nazivom 'Close Encounters'. Prošlog mjeseca bilo je planirano otvorenje izložbe Pennovih najnovijih djela u muzeju J. Paul Getty.

Njegov najposebniji model - supruga Lisa
Pored manekenki, slikara, glumaca, redatelja i mnogih ostalih, najdraži model mu je bila supruga Lisa Fonssagrives koju je oženio 1950. godine. Tri godina kasnije otvorio je svoj studio i tada počeo sve češće fotografirati. Irving i Lisa imaju jednog sina Toma. Irving Penn umro je u 93. godini u svojem stanu u Manhattanu. Supruga Lisa umrla je 17 godina prije njega.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju