Estetska kirurgija je jedna od najpropulzivnijih i najdinamičnijih grana medicine, a potreba da jednostavno izgledamo što bolje čuči u svakome od nas. Uz medijsko bombardiranje prekrasnim licima i tijelima, nije ni čudo da potražnja za estetskim zahvatima raste svake godine.

Sve što vas zanima o estetskoj kirurgiji od danas možete čitati na Zadovoljnoj. Dr. Siniša Glumičić će odgovarati na vaša pitanja te dati istinski, realan uvid u mogućnosti estetske kirurgije, u njezine rizike i limite te na jasan način opisati zahvate te njegove prednosti i mane.

Estetska kirurgija je ozbiljna kirurška grana medicine koja, koliko god je banalizirali, zahtijeva krajnje ozbiljan i stručan pristup, anesteziju, postoperacijsku njegu i educiranog kirurga. Dakle sve ono što i svaka druga kirurgija vuče za sobom, uključujući i mogućnost komplikacija.

Tehnološki gledano, fascinantno je čime sve danas estetski kirurzi raspolažu u svom 'arsenalu' u borbi za ljepšim i mlađim izgledom. Od različitih tipova lasera, radiovalnih aparatura i koagulatora te ultrazvučnih uređaja do cijele nove generacije materijala kao što su kohezivni gelovi u implantatima, hijalurnoske kiseline i agarose kao razgradljivi filleri, botoxa te Auqamida.

Popis je dugačak, a naše mogućnosti da uistinu postižemo izvrsne rezultate sve su veće. Konačna odluka želite li nešto promijeniti na sebi kako biste izgledali i osjećali se bolje, ili se prepustiti majci prirodi, ostaje samo na Vama.

Koža polako gubi kolagen i elastičnost, mišići svojim kontrakcijama urezuju bore u kožu i one se polako počinju trajno ucrtavati u naše lice.

Botox: Otrov ili eliksir mladosti?

Nedavno sam ušla u drugu polovicu 30-ih i sad već ozbiljno primjećujem bore oko očiju i na čelu. Smijala se ili ne, one su tu i moram priznati kako mi nije baš svejedno prilikom pogleda u ogledalo. Nikad dosad nisam razmišljala o operaciji pa ne bih ni sada, ali bih uz neki manji i bezbolniji zahvat rado smanjila te bore. Što mi preporučujete?

Tridesete godine su upravo one godine kada prvi znaci starenja kože izbijaju na površinu i često se uhvatimo u ogledalu u pravom čudu, gledajući te bore koje su se pojavile oko očiju. Naravno, i genetski faktori tu igraju značajnu ulogu, baš kao i pretjerano izlaganje suncu, no i uz izvrsnu genetiku te potpuno izbjegavanje sunca, bore će se pojaviti jer jednostavno STARIMO.

Koža polako gubi kolagen i time elasticitet, mišići svojim kontrakcijama usijecaju bore u koži i one se polako počinju trajno ucrtavati u naše lice. Za bore koje ste opisali postoji uistinu fenomenalno rješenje i to bez ikakve operacije, a to je botox.

Iako često kontroverzan i spominjan u negativnom kontekstu, botox se koristi već više od 20 godina u estetskoj kirurgiji i medicini upravo kao 'brisač' bora u zonama oko očiju i na čelu. Iako se radi o proizvodu bakterije clostridium botulinum odgovrone za botulizam te iako to i je neurotoksin, u koncentracijama koje se daju za terapiju bora, nema nikakve opasnosti od toksičnog djelovanja ili razvoja botulizma.

Naravno, potrebno je posjetiti educiranog liječnika koji zna aplicirati botox koji se uvijek mora koristiti svjež i onaj proizveden i registriran od strane svih relevantnih medicinskih službi i kompanija, jer se na tržištu mogu naći i proizvodi botoxa koji dolaze iz sumnjivih prozvodnih pogona.

U Hrvatskoj se danas koristi originalni ALLERGAN BOTOX koji je registriran i u Hrvatskoj. Aplicira se malim mikro injekcijama u točno određene zone oko očiju i na čelu te se za 3 do 4 dana već primjećuju prvi efekti. Ako je stručno apliciran, nema gubljenja mimike i vi će te se i dalje uredno smijati i imati svu potrebnu mimiku lica.

No, stručnim davanjem botoxa u muskulaturu oko očiju i na čelu blokirat će se upravo oni mišići koji izazivaju boranje kože, te čim botox 'zahvati' ciljanu muskulaturu, bore jednostavno nestaju ili se barem smanjuju za više od 70 posto.

Nažalost, postignuti efekt nije Trajan, već se efekt botoxa počinje gubiti nakon 5 do 6 mjeseci i tada ga se, po želji, može ponoviti ili ne. Nećete izgledati ništa više naborano ukoliko se odlučite da to jednostavno više ne želite. U svakom slučaju – za bore oko očiju te bore oko čela Botox je definitivno metoda izbora!

Savjetuje: Dr.Siniša Glumičić, estetski kirurg, www.glumicic-dzepina.com

Na adresu zadovoljna@novatv.hr postavite pitanja o svemu što želite znati o estetskoj kirurgiji, zahvatima, njihovoj učinkovitosti i načinu na koji se izvode. Odgovore donosi dr. Siniša Glumičić.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju