I dok se London zagrijava za Tjedan mode (održava se od 14. do 19. rujna), The British Fashion Council potvrdio je da neće zauzeti stav kojim bi bojkotirali veličinu 0 na modni pistama i od manekenki tražili potvrdu o zdravlju.

Takva je odluka donesena unatoč pritisku javnosti zbog pojave anoreksičnih modela koje su zdravstveno došle na rubu smrti, uključujući i smrt 21-godišnje Brazilke Ane Caroline Reston. 

No, postavlja se pitanje kako zapravo postati manekenkom, a da pritom ne obolite od poremećaja prehrane. Na prošlogodišnjem Tjednu mode u Madridu odbijene su sve manekenke mlađe od osamnaest koje nemaju određenu težinu, no unatoč nekim sitnijim promjenama, Pariz, Milano i New York kao da oklijevaju s donošenjem odluka, najvjerojatnije zbog straha kako bi taj potez mogao naštetiti modnoj industriji. Neki stručnjaci pak tvrde kako utvrđivanje indexa težine nije najpouzdaniji indikator zdravlja, a iz krugova manekenki mogu se čuti čak i snažniji argumenti kako bi takva zabrana bila zadiranje u ljudska prava. Prva britanska dizajnerica koja je sprovela odluku o isključivanju mršavica sa svojih revija bila je Stella McCartney. Najmanji konfekcijski broj na reviji bio je 38, a navodno je s castinga potjerala dvije premršave manekenke.Takvi su slučajevi pak izolirani. Veličina 0, prema našim mjerama bila 30, očito je nezamjenjiva.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju