Tko od nas ne voli ležati na plaži i uživati u besposličarenju? Ali što kad je sunce sve štetnije i našoj koži čini više štete nego koristi?

Posljedice pretjeranog sunčanja i izležavanja na plaži obično su vidljive tek navečer kada dijelovi tijela koje smo u najvećoj mjeri izlagali suncu doslovno žare. Sve što nam preostaje jest da raznim kremama nastalu štetu ublažimo bar do te mjere da možemo ići spavati. Da ne spominjemo dugoročne posljedice koje se pojave tek za neko vrijeme.

Novost za one koji se vole sunčati 

Sve one koji se vole bezbrižno izležavati na plaži posebno će razveseliti novost koja se zove ''inteligentni kupaći kostim''. Naime, jedna kanadska tvrtka izradila je bikini u koji je ugrađena sprava koja pokazuje snagu UV zraka. Kad dođe do kritičnih vrijednosti, sprava zapišti kako bi upozorila da se morate skloniti sa sunca. Kako je broj žena koje se sunčaju u toplesu sve veći, senzor je ugrađen u donji dio kostima. Sprava upozorava na snagu UV zraka na posebnoj ljestvici od 0 do 20 koja je vidljiva na zaslonu. 

Različiti tipovi kože 

Ljudi su različiti, pa s toga s obzirom na tip kože mogu različito vrijeme izdržati na suncu. Za većinu će najprihvatljivija vrijednost na ljestvici biti između 3 i 5, a za one koji su nešto tamnije puti između 8 i 10. Gornja granica je na 11 i uz tu vrijednost UV zraka svatko bi se morao skloniti sa sunca. Stručnjaci naime upozoravaju da pretjerano izlaganje UV zrakama snažno povećava mogućnost pojave raka kože, a sjena je nedvojbeno najbolja preventiva. Futuristički bikini bit će u prodaji već ovog ljeta, a njegova cijena je 190 američkih dolara. U našim trgovinama zasad neće biti u ponudi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju