Iako je prema predaji egipatska kraljica Nefertiti bila prelijepa, istraživanja njemačkih znanstvenika pokazala su kako je umjetnik poprilično poradio na njezinoj bisti. Skeniranjem slojeva otkrili su kako su Nefertiti izbrisane bore i smanjen nos

Ako je suditi prema istraživanjima njemačkih znanstvenika, ljepota egipatske kraljice Nefertiti i nije bila toliko besprijekorna.

Bista je analizirana CT tehnologijom koja je pokazala da temeljno lice, bez dodanih slojeva štuka, ima kvrgu na nosu, bore na rubovima usana, bore kraj očiju i upale jagodične kosti

Znanstvenici su naime skrenirali slojeve njezine vapnene biste i zaključili kako je umjetnik poprilično doradio njezino lice.

Bistu je otkrio njemački arheolog Ludwig Borchardt, napravljena je od vapnenog središta, a prekrivena je slojevima štuka različite debljine.

Bista je analizirana CT tehnologijom koja je pokazala da temeljno lice, bez dodanih slojeva štuka, ima kvrgu na nosu, bore na rubovima usana, bore kraj očiju i upale jagodične kosti.

Nefertitina bista pronađena je 1912. u Egiptu u mjestu Tel el-Amarna koji je nekoć bio glavni grad njezinog supruga faraona Akhenatena. Nijemci su je odnijeli u Berlin, a i danas se nalazi u muzeju egipatskih dragocjenosti.

Pretpostavlja se da je umjetnik koji radio bistu Nefertiti učinio izmjene kako bi kraljičina idealizirana ljepota ostala upamćena.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju