Pune i senzualne usne su san svake žene. Zahvat povećanja usana je jedan od najčešćih zahtjeva u ordinacijama plastičnih kirurga, a koja je metoda najbolja kako bi usne izgledale što prirodnije otkriva dr. Glumičić

Usne su jedna od najsenzibilnijih zona ženskog lica. Lijepe, pune i senzualne usne su san svake žene,a krase brojna prekrasna i poznata lica poput Angeline Jolie i Michelle Pfeifeer.

Neke holivudske ljepotice koje su započele karijeru bez tog 'modnog dodatka' kasnije su se odlučile za promjenu. Meg Ryan i Jennifer Aniston popunile su svoje usne te ih učinile senzualnijima.

Metode povećanja usnica su brojne i uglavnom se svode na injekcijsku terapiju gdje se, pomoću igle injektira određeno sredstvo kako bi se usnama dao veći volumen.

Postoje i određene kirurške procedure koje mogu povećati crvenilo usana, ali to je uvijek popraćeno i ožiljkom kao posljedicom zahvata tako da se preporuča injekcijska terapija. Medicina uistinu nudi široki dijapazon raznih injekcijskih materijala koji se koriste pri povećanju usana, od tzv. resorptivnih materijala, kao što su Hijaluronska kiselina, Agarosa pa do određenih trajnijih fillera kao što je npr. biopolimer Aquamid.

Procedura je vrlo kratka i traje 5 do 10 minuta, a ovisno o materijalu traje 6 do osam mjeseci ili do pet godina.

Uz to, sve je popularnija i metoda korištenja vlastitog masnog tkiva, koje se uzima na određenom dijelu tijela te se zatim, nakon pripremanja masnoće, centrifugiranjem injekcijski aplicira u područje usana. Kako se radi o vlastitom tkivu nema baš nikakva imunološkog odgovora, iako postoji određena oteklina koja se polako resorbira kroz razdoblje od tjedan dana.

Odluči li se pacijent za tzv. resorpcijske materijale kao što su Hijaluronska kiselina ili Agarosa potrebno je znati da je takav rezultat privremen te da će proceduru trebati ponoviti nakon 6 do 8 mjeseci.

Kod Aquamida je situacija nešto drugačija tj. on zadržava volumen i do 5 godina, a oko 30 posto injektiranog materijala veže se za stalno.

Sama procedura injiciranja u područje usana nije ugodna, no obavlja se uz manju dozu lokalnog anestetika. Procedura je vrlo kratka i traje 5 do 10 minuta.

Prije postupka važno je s liječnikom prokomentirati koliku punoću želite te ne pretjerivati. Ponekad se nakon aplikacije materijala u područje usne, mogu pojaviti manji hematomi na mjestu uboda. Oni nestaju nakon dva do tri dana i mogu se uspješno prikriti pomoću šminke.

Pacijentice često traže i 'permanent make – up' tj. trajni make up ili jednu vrstu tetoviranja unošenjem pigmenta u područje rubova usana kako bi i na taj način malo povećali volumen.

Moja je preporuka da se stavljanje trajnog make up-a koristi samo u rijetko indiciranim slučajevima, te kod ovlaštene i utrenirane kozmetičarke koja ima iskustva s postupkom. Povećanje usana pak može i treba raditi isključivo liječnik.

Savjetuje: Dr.Siniša Glumičić, estetski kirurg, www.glumicic-dzepina.com.

Na adresu zadovoljna@novatv.hr postavite pitanja o svemu što želite znati o estetskoj kirurgiji, zahvatima, njihovoj učinkovitosti i načinu na koji se izvode. Odgovore donosi dr. Siniša Glumičić.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju