Rak dojke, neplodnost kod žena, deformacije fetusa uvelike uzrokuju štetne kemikalije koje su sastojci omiljenih ženskih sitnica koje život znače. Ovaj podatak kozmetička industrija već godinama zataškava dok se u njoj okreću enormne svote novca.

Nedavno istraživanje otkrilo je da kemikalije koje se najčešće koriste u kozmetičkoj industriji izazivaju neplodnost kod žena.

Ima ih u kupkama, šamponima, kremama za lice, dezodoransima, ruževima ima ih u gotovo svakom proizvodu bilo koje marke. Riječ je o štetnim i kancerogenim sastojcima koji izazivaju razne alergije ali čak i rak dojke. Ovi podaci već godinama se zataškavaju, a kozmetička industrija svaki pokušaj dokazivanja štetnosti njihovih proizvoda omalovažava.

No sada su na vidjelo izašli i neki novi nimalo bezazleni podaci o opasnostima koje skrivaju ženama omiljene sitnice. Britanska novinarka Dawn Mellowship u svojoj je knjizi 'Toxic Beauty' otkrila podatke koji će brojne u najmanju ruku šokirati i natjerati ih da se pred blještavim izlogom prepunim šarenih bočica zaustave. Naime nedavno istraživanje otkrilo je da kemikalije koje se najčešće koriste u kozmetičkoj industriji izazivaju neplodnost kod žena.

U šamponioma za kosu, kupkama, gelovima za tuširanje pa čak i pastama za zube nalazi se jedna od najpasnijih kozmetičkih kemikalija, natrij lauril sulfat. Pronaći ćete ga na deklaraciji pod nazivom sodium laureth sulfate. Manje je poznato kako se ova kemikalija jako bro upija i taloži u tkivu srca, jetre,mozga i pluća. Kod djece može čak uzorkovati sljepoću.

U dezodoransima i antiperspirantima nalaze se sastojci poput aluminijeve i cironijumove soli, parabena, ftalata koji izazivaju rak dojke. Navodno toksini penetriraju dovoljno duboko da mogu izazvati čak i mutacija DNK ćelija.

Oprez posebice sa lakovima za nokte, lakovima za kosu i parfemima u kojima se nalaze vrlo opasani ftalati koji mogu uzrokovati čak i deformacije fetusa.

Oprez posebice sa lakovima za nokte, lakovima za kosu i parfemima u kojima se nalaze vrlo opasni ftalati koji mogu uzrokovati čak i deformacije fetusa. U procesu konzerviranja koriste se parabene i formaldehidi koji su također kancerogeni i opasni po zdravlje, izazivaju hormonalne poremećaje, a pored toga često izazivaju alergije.

Naposljetku se postavlja pitanje kako živjeti bez proizvoda koji su osnova naše higijene i bez kojih je nezamisliv ijedan dan. Nažalost izbjeći ih u potpunosti ne možemo no ipak postoji alternativa, prirodna kozmetika iako i s njom valja biti oprezan.


Naime minerali kojima priiroda kozmetika obiluje svakako moraju proći kemijske i purifikacijske obrade kako bi bili upotrebljivi. No u svakom slučaju prirodno je prirodno i zdravstveno prihvatljivije od konvencionalne kozmetike.

Još jedan savjet uvelike će vam pomoći, pokušajte svesti upotrebu štetne kozmetike na minimum, tuširajte se ponekad s prirodnim uljima čiji miris nije ugodan ali su daleko zdraviji. Pokušajte izbjegavati lakove za nokte, lakove za kosu o njima ne ovisi vaša higijena, stoga bez njih možete. Naravno ukoliko vam je zdravlje ispred lijepog umjetnog izgleda.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju