Pijte puno vode, prije spavanja dobro očistite lice, sklonite se od sunca, dobro hidratizirajte kožu… Da, sve su to istine o njezi kože, no postoje i zablude koje smatramo posve istinitima. Provjerite koje su i izbjegnite ih!

Dobro je često prati lice

Pogrešno. Imate li suhu kožu, ne biste smjeli pretjerivati s pranjem lica, jer će ga to dodatno isušiti. Osobe s masnijom kožom mogu lice češće prati, no ne i prečesto.

Solarij nije štetan ako se koristi umjereno

Pogrešno. Solarij i izlaganje UVA i UVB zrakama uzrokuje 90 posto raznih oštećenja kože, a pritom mislimo na bore, starenje, dehidraciju kože.

Budite umjereni u svakom slučaju, no dobro pripazite, jer ako već odlazite u solarij, pokušajte izbjeću prekomjerno sunčanje na prirodnom suncu.

Akne su posljedica loše prehrane

Pogrešno. Akne uzrokuje prekomjerna proizvodnja sebuma (ulja) koje uzrokuje začepljenje pora.

Lučenje sebuma reguliraju hormoni, a ne hrana koju jedemo. Dakako, valja jesti zdravo, no ipak treba osloboditi krivice fast food hranu koja doista nije krivac za pojavu akni.

Prirodna kozmetika je stopostotno prirodna

Pogrešno. Prvo i osnovno, ne postoji potpuno prirodna kozmetika, a to što je neka kozmetika biljnog porijekla ne znači da je prirodna.

Svaka se krema proizvodi u laboratoriju, pa se automatski dodaju i sintetičkim sastojci. Dakle, 100 posto prirodno ne postoji.

 

Hidratacija usporava pojavu bora

Znanstvenici smatraju da hidratacija nema izravne veze s borama, dakle ne utječe na njihovu pojavu.

No, koža definitivno bolje izgleda kada je namazana kremom i kada dobiva određenu količinu vlage, iako je rezultat površinski. Treba napomenuti da iako hidratacija nema izravnog utjecaja na bore, općenito je dobra za kožu.

Skupi proizvodi bolji su od jeftinih

Pogrešno. Cijena i ime proizvoda ne jamče kvalitetu. Pa čak i ako ugledate kreme sa zlatom, kavijarom, to ne znači da će to djelovati blagotvorno na vašu kožu.

Kakve kreme koriste dermatolozi?

Čudotvorni serum protiv bora koji stvarno djeluje

Vodeći svjetski dermatolozi slažu se kako gotovo sve kreme, a to uključuje i skupe, ne dopiru duboko u kožu što ih logički čini neučinkovitima, barem nisu onoliko učinkovito koliko se piše.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju