U posljednjih nekoliko godina pravilo koje dame primjenjuju kod izbora cipela je jasno: što više to bolje. Toga se pridržavaju i zvijezde pa je gotovo nemoguće zamisliti društveno događanje na kojem će se okupiti žene, a cipele će imati petu ispod deset centimetara

Od Victorie Beckham koja para oblake u ultra visokim potpeticama s potpisom christiana Louboutina do Gwyneth Platrow, Madonne i Beyonce koje crvenim tepihom hrabro koračaju u petama od sedamnaest centimetara, niti jedna celebrity dama neće si dozvoliti da je fotografi ulove u ravnim ili ravnijim cipelama.

No nisu samo slavni ti koji vode život na visokoj nozi. Statistike pokazuju kako su 25 posto od ukupno prodanih ženskih cipela one s visokim potpeticama. Sa sve višim zahtjevima, dizajneri su radili i sve više potpetice.

Christian Louboutin je priznao kako je jedan od glavnih razloga zbog kojih je napravio model s vrtoglavim potpeticama od 17 centimetara taj što su klijentice to tražile. On također tvrdi kako svaka cipela, osim što mora biti lijepa, mora biti i udobna.

Modne ubojice na ženskim nogama

Ravne cipele su za djecu, žene nose štikle!

Misteriozna ljubav žena i cipela

'Klijentice se nisu zaustavile na visokim, tražile su još više', rekao je dizajner trenutno najpoželjnijih ženskih cipela na svijetu.

Prema jednoj anketi žene se u potpetice zaljubljuju s 12 godina, a prestaju ih nositi kada navrše 63 godine. Najviše centimentara žene nose u dobi od 23 godine, a najniže potpetice nose u kasnim četrdesetima i pedesetima. Od 63. godine i naviše njihove cipele u prosjeku imaju možda centimetar visoku petu.

Mijenjanje potpetica za ravne cipele kod žena može psihološki jednako traumatično kao i dobijanje otkaza.

No istina koja je neosporiva je da svim modnim trendovima dođe kraj, pa bi se to moglo dogoditi i s vrtoglavo visokim potpeticama.

Prvi je glasine o odlasku visokih potpetica u zaborav pokrenuo njujorški dizajner Warren Edwards koji je za Wall Street Journal izjavio kako većina cipela koje žene danas nose izgledaju poput cipela koje nose likovi iz crtića.

'Cipele su postale vulgarne i u njima je nemoguće hodati. Izgledaju kao da su napravljene isključivo za modnu pistu te kao da ih nose likovi iz crtića', izjavio je Edwards.

Legendarni urednik Voguea Andre Leon Talley u svojoj je kolumni dao glas cipelama s niskom ili barem nižom potpeticom.

Mijenjanje potpetica za ravne cipele kod žena može biti psihološki jednako traumatično kao i dobijanje otkaza.

'Dizajneri koji stvaraju tornjeve i očekuju od žena da ih nose moraju se suočiti sa stvarnošću', upozorio je Talley koji je protivnik ere visokih potpetica.

'Previše poslovnih žena izgleda poput zvijeri koje gaze jedna po drugoj u previsokim petama', dodao je.

Talley je pozvao dizajnere i slavne dame da se ugledaju na prvu damu Amerike, Michelle Obamu koja je oličenje elegancije u petama od samo nekoliko centimetara.

Može li itko zamisliti ljepoticu i filmsku divu Catherine Hepburn kao žrtvu potpetica od 10 centimetara?!

Jedna po jedna dame bi polako trebalo doći k sebi i razmisliti o štetnosti visokih potpetica za zdravlje i prije svega za udobnost. Iako mnoge žene izgledaju kao da su rođene u potpeticama i njihovo tijelo trpi bolove koje će osjetiti kasnije u životu.

Proći će još neko vrijeme dok cipele koje natiskuju prste i izazivaju žuljeve na žuljevima izađu iz mode pravi je trenutak da ih pospremite u kutije i uskočite u one s nešto nižim potpeticama.

Vrtoglave pete sačuvajte za one posebne trenutke kada želite biti lijepe i glamurozne i kada ste sigurne da prigoda od vas neće zahtijevati dugo hodanje ili stajanje...

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju