Dok na lice stavljaš kremu pitaš li se o drugoj strani kozmetičkih proizvoda? Što je sve u tim proizvodima? Postoje li sastojci koji ti mogu naštetiti nakon dugoročnog korištenja? Postoje li i loše strane kozmetike?

SASTOJCI

Najopasnije kozmetičke kemikalije su natrij lauril sulfat (na deklaraciji će često pisati sodium laureth sulfate), koji nalazimo u šamponima za kosu, kupkama, gelovima za tuširanje, zubnim pastama

Sastojak Paraben može uzrokovati rak dojke jer je u velikim količinama pronađen kod žena koje su oboljele od ove bolesti. Parabeni se mogu naći u mnogim proizvodima, pa stoga i ne čudi da korištenje tih proizvoda od mladosti zapravo uzrokuje nakupljanje ove tvari u organizmu, što dovodi do tumora.

Parabena ima u ruževima za usne, losionima, kremama za samotamnjenje, hidratantnim kremama, kremama za sunčanje i mnogim drugim proizvodima. Paraben se krije u nazivima metilparaben, etiparaben i mnogim drugim, pa je dobro izbjegavati proizvode na kojima piše da sadrže bilo koji od tih sastojaka.

Suha koža? Perutanje? Ispucalost?

Najopasnije kozmetičke kemikalije su natrij lauril sulfat (na deklaraciji će često pisati sodium laureth sulfate), koji nalazimo u šamponima za kosu, kupkama, gelovima za tuširanje, zubnim pastama.

Ova se kemikalija jako brzo upija i taloži u organizmu, primjerice u tkivu srca, jetre, pluća i mozga. Kod djece može čak uzrokovati sljepoću. Opasan je i propilen glikol (propylene glycol), nezaobilazan sastojak u regeneratorima za kosu, losionima za tijelo, kremama i zubnim pastama, koji može trajno oštetiti jetru i bubrege.

Vrlo opasnih ftalata ima u lakovima za nokte, lakovima za kosu, parfemima, a osim što su potencijalno kancerogeni, mogu uzrokovati i deformacije fetusa.

TESTIRANJE NA ŽIVOTINJAMA

Svake godine se na stotine tisuća životinja stradavaju po raznim laboratorijima jer se na njima isprobavaju razne kemikalije koje završavaju u kremama za ljudski rod.

Ovo se radi iako se već mnogo puta pokazalo da rezultati dobiveni u tim istraživanjima ne vrijede za ljude, jer se životinje i ljudi u mnogočemu razlikuju. Većina testova na životinjama uključuje testove iritacije očiju i kože, kao i LD-50 test kojim se mjeri stupanj toksičnosti određenih sastojaka na živim životinjama.

Draize test je najpoznatiji takav test. Mjeri štetnost kemikalija promatrajući oštećenja nastala na očima i koži životinja. U očnom testu kemikalije se kapaju direktno na oči zečeva. Tijekom testa, koji obično traje oko tjedan dana, zečevi trpe užasnu bol, a vrlo često i oslijepe. Na kraju testa sve se životinje ubijaju da se provjere učinci proizvoda na unutarnje organe.

Kod testa LD-50 skupina životinja je prisiljena progutati, udahnuti ili na neki drugi način u tijelo unijeti različite količine nekih kemikalija. Test je gotov kada 50 posto testiranih životinja umre. Ostalih 50 posto se ubija. Tijekom testa životinje trpe užasne bolove, grčeve, infekcije, proljeve i krvare iz očiju i usta.

Od danas do 08.02.2009 u vremenu od 10 sati do 22 sata posjetite BIOmedis.hr promotivni štand u sklopu prestižnog teniskog turnira ATP PBZ Zagreb Indoors u Domu sportova u Zagrebu te kupite proizvode po promotivnim cijenama

GDJE PRONAĆI KOZMETIKU BEZ ŠTETNIH SASTOJAKA I KOJA NIJE TESTIRANA NA ŽIVOTINJAMA?

BIOmedis.hr (klikni na link za više informacija) je najposjećenija web prodaja kvalitetnih prirodnih proizvoda. U svom asortimanu imaju potpuno prirodnu preparativnu kozmetiku M'claire te vitamine i minerale Walmark. Dostava je besplatna na cijelom teritoriju Republike Hrvatske.

Samo zato jer se radi o potpuno prirodnoj kozmetici bez sintetičkih dodataka koja ima kraći rok trajanja i ne može dugo stajati na policama trgovačkih lanaca i ljekarni, BIOmedis.hr je za Vas razvio besplatnu dostavu direktno iz proizvodnje u Vaš dom. Roba se plaća pri preuzimanju.

Trenutno je aktualna akcija u kojoj za najmanje 1 kupljen proizvod iz kategorija Njega lica ili Njega tijela na poklon dobivate jedan od navedenih dodataka prehrani prema vlastitom izboru: Kelp, Spirulina, Vlakna, Ulje Boražine, Juka ili Betabronz.

Iz BIOmedis kolekcije bismo izdvojili akcijski set Masna/nečista koža ili možete sami složiti svoj set od 2, 3 ili 4 proizvoda uz uštedu do 200 Kn. U ponudi imate još 18 akcijskih setova po super povoljnim cijenama uz uštedu do 520Kn.

Od danas do 08.02.2009 u vremenu od 10 sati do 22 sata posjetite BIOmedis.hr promotivni štand u sklopu prestižnog teniskog turnira ATP PBZ Zagreb Indoors u Domu sportova u Zagrebu te kupite proizvode po promotivnim cijenama.

04.02.2009. je Ladies' day open with BIOmedis.hr te je svim pripadnicama ljepšeg spola ulaz na PBZ Indoors potpuno besplatan.

05.02.2009. od 10 sati do 11.30 sati povedite svoje najmlađe na Kids day by BIOmedis.hr te se slikajte sa našim najboljim tenisačima i sa našom maskotom – Marsovcem.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju