Je li vam se već dogodilo da pri pogledu na predivne sunčane naočale uzviknete nešto slično. Ovogodišnja moda svakako donosi toliko lijepog na tom području da će oduševljenja biti posvuda. Ipak, pri odabiru sunčanih naočala nikada ne smijemo zanemariti kvalitetu.

Sunčane naočale su modni dodatak koji može uvelike upotpuniti naš izgled. Pri tome ne smijemo zaboraviti da one prije svega štite naše oči od ultraljubičastog zračenja. Stoga, sunčane naočale ne smijemo odabrati samo na temelju njihova oblika i boje, odnosno estetskih kriterija. Posebnu pozornost moramo prije svega obratiti na kvalitetu leća. 

Većem nosu pristaju naočale s većim okvirima, dok za manji nosić biramo u gornjem dijelu nešto viši okvir. 

Nisu samo žene tašte, nego i muškarci 

Kažu da smo mi žene tašte. Zapravo to sve više vrijedi i za muškarce. Kako god, svi rado odabiremo sunčane naočale koje lijepo pristaju našem licu. Pri tome moramo poštivati oblik lica i boju kose. Ovalnom licu pristaju svi oblici okvira. Osobe s četvrtastim licem, širokim čelom i bradom neka odaberu okrugao okvir koji ne smije biti preširok. Ako je vaše lice izduženo, najbolje vam pristaju veliki okviri koji pokrivaju srednji dio lica. Za okruglo lice pravi odabir su četvrtasti okviri, najbolje u tamnoj boji, jer će vaše lice tako izgledati uže. Trokutastom licu sa širokim jagodičnim kostima i sitnom bradom pak pristaje okvir koji je u gornjem dijelu ravan, a ispod zaobljen, u stilu pilotskih modela, odnosno legendarnih „raybanki“. 

Važna je i boja kose i oblik nosa 

Kod odabira sunčanih naočala moramo poštivati i boju kose i oblik nosa. Većem nosu pristaju naočale s većim okvirima, dok za manji nosić biramo u gornjem dijelu nešto više okvire. Najbolje je da je svjetlije boje jer će nos tako izgledati dulji. Što se tiče boje kose, moramo naglasiti da plavoj i crvenoj kosi pristaju okviri zlatne, bakrene i smeđe boje, dok su za crnke ili platinaste plavuše najbolji odabir okviri u crnoj, sivoj, modroj ili roza boji. Prije svega obratite pozornost da naočale prate crte vašeg lica. Mogu, ali ne moraju prekrivati obrve, ali svakako moraju pokriti područje oka. 

Ovogodišnji modni trendovi za sunčane naočale 

Ove godine su u modi velike četvrtaste i okrugle naočale. Zanimljivo je da modni dizajneri sve više kopiraju oblike koji su bili moderni krajem '70-tih godina, objašnjava Anja Sever iz Optike Sever te dodaje da kod naočala srednje veličine nećete pogriješiti ako odaberete četvrtast oblik. Ovogodišnje kolekcije nude daleko najveći spektar mogućnosti odabira sunčanih naočala. Moderne su, naime, velike naočale, kao i naočale srednjih veličina te one posve male. Naočale možemo odabrati u različitim bojama, iako je ovogodišnji ljetni hit bijela. To vrijedi kako za ženske, tako i za muške sunčane naočale. Kao zanimljivost htjeli bismo još napomenuti da si i predstavnici jačeg spola mogu priuštiti okvire ukrašene, na primjer, cirkonima. Inače, i dalje prednjači crna boja, aktualna je i smeđa, prije svega kornjačevina, pa i tigrasti uzorak. 

Gucci, Dior, Boucheron... 

Dior je osmislio liniju Dior Limited Edition koja izbirljivim kupcima nudi samo 5000 komada sunčanih naočala za koje je potrebno izdvojiti 600 eura.
Gucci je prvi u ovogodišnjoj kolekciji ponudio novi materijal okvira, čelik, koji sunčanim naočalama daje lakoću. Njima se obično najviše vesele muškarci. Upravo Gucci posljednjih nekoliko godina određuje modne smjernice kako kod korekcijskih, tako i kod sunčanih naočala. Posebna novost u ovogodišnjoj Guccijevoj ponudi je da je uz pomoć posebne tehnologije kopirao ručno izrađenu bambusovu ručku svoje prve torbice. Taj detalj je prenesen na okvire sunčanih naočala. Gucci je ove godine ponudio još jedan zanimljiv detalj, a to je mašna koje će osim naočala krasiti i cipele, torbice i remene.
Kao zanimljivost moramo spomenuti da poznati dizajneri nude i ograničene serije naočale. Tako je Dior osmislio liniju Limited Edition koja izbirljivim kupcima nudi samo 5000 komada sunčanih naočala za koje je potrebno izdvojiti 600 eura. Cijena je jednaka u cijelom svijetu. Naočale iz te linije možemo kupiti i u dvjema optikama u Sloveniji, a zanimljivo je da ih nosi i naša pjevačica Rebeka Dremelj. Diorove naočale nosi i razvikana američka nasljednica Paris Hilton. Novost u ovogodišnjoj ponudi je da dizajneri sve više surađuju s draguljarima i zlatarima što se u dorađenoj filigranskoj preciznosti itekako vidi. Vrlo zanimljiva je linija Boucheron. Također je zanimljivo da su dva najveća proizvođača naočala Safilo Group i Luxotica za godinu dana unaprijed zakupili svu proizvodnju materijala za izradu naočala te time onemogućili da ih se prebrzo kopira. Industrija sunčanih naočala štiti se i na način da je ulaz u prestižne izložbene prostore omogućen samo odabranima. 

Naočale i zdravlje 

Sunčane naočale moraju na unutarnjoj strani ručke imati otisnutu oznaku CE. Ta oznaka je jamstvo da proizvod koji kupujete uistinu posjeduje sve elemente zaštite.
Sunčane naočale bi u prvom redu morale služiti zaštiti naših očiju. Mladi ljudi će u starosti imati manje poteškoća sa sivom mrenom ako su u mladosti nosili kvalitetne sunčane naočale. Kada se odlučimo za kupovinu novih sunčanih naočala, kupit ćemo ih u specijaliziranim trgovinama i klonit ćemo se štandova i sličnih prodajnih mjesta. Stručnjaci će vas, naime, moći savjetovati i jamčiti kupnju kvalitetnih okvira i zaštitnih stakala. Stakla neka budu plastična, po mogućnosti s antirefleksnim slojem. Moraju imati zaštitu od UVA i UVB zraka do približno 400nM. Vozači, ribari i planinari mogu se odlučiti za tzv. polarizacijska stakla koja posve uklanjaju bliještenje. Kao zanimljivost dodajmo i to da su u Skandinaviji takva stakla za ribare zabranjena jer bi ribari s tim naočalama bolje i brže uočili plijen. S takvim naočalama ćete vidjeti i najmanju česticu prašine na armaturnoj ploči svog automobila. Napomenimo da sunčane naočale na unutarnjoj strani ručke moraju imati otisnutu oznako CE. Ta oznaka je jamstvo da proizvod koji kupujete uistinu posjeduje sve elemente zaštite. Od prodavača zahtijevajte i deklaraciju. Također obratite pozornost i na stupanj zatamnjenja koji može biti od jedan do četiri. Stakla oznake jedan gotovo su prozirna. Najveći broj naočala na tržištu ima oznaku dva ili tri, dok su brojem četiri označene naočale koje su primjerene za sunce u visokim planinama. 

Čuvajte se kopija 

Zanimljiv je test s džepnom svjetiljkom koji možete izvršiti udvoje. Zatvorite se u tamnu prostoriju u kojoj ćete bez svjetla vrlo malo vidjeti. Pogledajte jedno drugo u oči. Vaša zjenica je, naravno, raširena. Upalite džepnu svjetiljku i usmjerite je prema oku. Vaša zjenica će se odmah smanjiti. Ako imate nekvalitetne sunčane naočale, vaša će zjenica ostati raširena te omogućiti slobodan ulaz štetnim UVA i UVB zrakama. Posljedica je da će vam se za nekoliko godina vid pokvariti. Neke nekvalitetne sunčane naočale iskrivljuju sliku koju gledamo i imamo osjećaj da nosimo naočale s dioptrijom. 

Kvalitetne naočale za manje novca 

Poznate robne marke poput Guccija, MaxMare, Marca Jacobsa, Diesela, Emporija i Giorgia Armanija, Bossa, Think Pinka, Caracterea jamče kvalitetu i zaštitu. U slovenskim optikama možete kupiti i naočale manje poznatih proizvođača, ali koje svojom kvalitetom, dizajnom i primjerenom zaštitom nimalo ne zaostaju. A prije svega bitno su jeftinije.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju