Malo tko još nije čuo za lijepe privremene ljetne tetovaže koje ulični umjetnici slikaju crnom kanom. Ali ispod lijepe površine skriva se opasnost.

Naime, neke tetovaže od crne kane sadrže kemijsku tvar, tzv. para-phenylenedimamin (PPD), koja može uzrokovati jake alergijske reakcije kože, upozorava mr. Metka Adamič, dr. med., specijalistica dermatovenerologije. Tu tvar sadrže i crne boje za kosu ako su na bazi kane. Sve to u ime ljepote kako bi boja bila intenzivnija i trajnija.

Među alergijskim reakcijama najčešći su alergijski dermatitis, ekcemi, ožiljci, osipi i otekline. Američka Uprava za hranu i lijekove zabranila je izravno nanošenje PPD-a na kožu, a Američko udruženje za kontaktni dermatitis nazvalo ga je ''alergenom godine 2006.''. Nedostatak propisa u industriji tetovaža omogućava da ljudi i dalje bez problema mogu zatražiti tetovažu crnom kanom i na taj način izložiti se riziku da dobiju osip ili kakvu drugu alergijsku reakciju.

Alergijske reakcije najčešće su kod djece 

Najbolje je da umjetnika odmah upitamo što kana sadrži. Ako nam ne zna odgovoriti, onda je bolje da odemo drugdje ili da se u cijelosti odreknemo tetovaža.
''Vjerojatno je u svemu tome najgore što ljeti sve više djece želi imati takvu tetovažu – čak i djeca stara tri ili četiri godine – a zatim dobiju jaku alergijsku reakciju'', rekla je dr. Sharon E. Jacob, izvanredna profesorica pedijatrije i medicine (dermatologije) na kalifornijskom sveučilištu u San Diegu. Nažalost, tako je i kod nas jer djeca i mladi vole u ljetnim mjesecima ukrasiti svoje tijelo privremenom tetovažom, a kako bi kana morala biti prirodna boja, roditelji im to dopuštaju jer i ne pomišljaju da bi privremena tetovaža kod djece mogla uzrokovati probleme s kožom.

Ljeti su djela uličnih umjetnika koji crtaju na koži dostupna gotovo svugdje i svakome. Umjetnike, koji su nam za nešto novca spremni na koži nacrtati neki zanimljiv simbol, možemo pronaći u gotovo svakom turističkom mjestu. Prije nego što dopustite da crtaju po vašoj koži, provjerite koristi li se umjetnik zbilja prirodnom kanom, a ne onom koja sadrži PPD. 

Preosjetljivi već nakon prvog nanošenja 

Najveća opasnost od PPD-a skriva se u činjenici da osobe, a posebice djeca koja imaju još osjetljiviju kožu, već nakon prvog nanošenja, dobiju alergijsku reakciju. Zatim se alergije ne mogu riješiti do kraja života. Osobe tako postaju alergične i na druge tvari, pa čak i na one koje su sastavni dio nekih lijekova.
Mr. Metka Adamič kaže da je liječenje problema s kožom kod alergijskih reakcija simptomatsko, "što znači da lijekovima (najčešće tabletama i kremama) uklanjamo, odnosno ublažavamo vidljive znakove kožnog oboljenja". Ako želimo izliječiti uzrok, onda je liječenje puno složenije. Kod takvog liječenja potrebno je izbjegavati sve boje koje bi mogle sadržavati PPD, pogotovo boje za kosu koje sadrže kanu i privremene tetovaže.
Ako i dalje želite svoju kožu "uljepšati" privremenom tetovažom, još jednom dobro razmislite, pogotovo ako ste skloni alergijama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju