Tvrdnje da osam čaša vode vlaži kožu, da čokolada dovodi do pojave mitesera, a da ih zubna pasta isušuje samo su neki od urbanih mitova.

Svi oni koji savjesno prate sve preporuke i novitete u vezi s izgledom i ljepotom već odavno znaju neke opće poznate činjenice: čokolada izaziva akne, zubna pasta ih isušuje, osam čaša vode vlaži kožu. Međutim, je li sve to istina ili su to samo urbani mitovi koji nam ne pružaju pravu sliku o njezi lica i tijela?

SPF je potreban samo prilikom sunčanja

Netočno. Koži, pogotovo licu, potrebna je krema sa zaštitnim faktorom u svim vremenskim prilikama, pa čak i kada je hladno i oblačno. UVA zrake, odgovorne za isušivanje kože i stvaranje bora, zimi imaju jednaku snagu kao i ljeti.

Zubna pasta pomaže protiv akni

Netočno. Otkada je Cindy Crawford priznala kako joj protiv akni pomaže zubna pasta, žene su oduševljeno prihvatile ovo jeftino rješenje. Međutim, to nije preporučljivo. Dok nekima pasta pomaže, drugima isušuje i iritira kožu.

Nanošenjem maslaca od kakaa i maslinovog ulja na kožu sprječavamo pojavu strija

Netočno. Iako vlaženje kože može pomoći u sprječavanju pojave strija, one nastaju kad se koža brzo rastegne ili ako smo genetski predisponirani. One nastaju ispod gornjeg sloja kože, gdje pucaju kolagen i tkiva koja je podržavaju, pa maslac od kakaa i maslinovo ulje ne mogu puno pomoći.

Ispijanje osam čaša vode dnevno sprječava isušivanje kože

Netočno. Osam čaša vode dnevno nije garancija da će koža biti vlažna. Ono što je čini „natopljenom" su masti koje se nalaze u njenom obrambenom sloju. Zahvaljujući unosu potrebne količine vode ostali organi će bolje funkcionirati, ali za kožu će u pomoć ipak morati uskočiti preparati za vlaženje.

Korištenje proizvoda iste kozmetičke kuće daje najbolje rezultate

Netočno. Iako kozmetičke tvrtke za svaku fazu njege i čišćenja lica imaju nekoliko proizvoda koji se nadopunjuju, nikad nije potvrđeno da korištenje cijelog „kompleta" istog brenda donosi najbolje rezultate.

Brza hrana i čokolada izazivaju akne

Netočno. Iako ih nijedan doktor ne bi preporučio kao dio zdravog obroka, brza hrana i čokolada ne dovode do pojave akni.

Boja sjenila mora biti što sličnija boji očiju

Netočno. Nema ništa loše u korištenju boje sjenila identične boji očiju, jer ćete tako postići najsuptilniji izgled. Međutim, nema ničeg lošeg ni u poigravanju kontrastima boja, kojima ćete naglasiti pogled.

Najbolji su stopostotno prirodni proizvodi

Netočno. Prirodnost sastojaka ne garantira i djelotvornost. Za mnoge prirodne preparate navodi se da su sastavu dodani minerali i vitamini. Sintetički proizvodi također mogu biti djelotvorni, čak i bolji. Jedini način da se uvjerite u njihovu djelotvornost je da ih sami isprobate.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju