Na popisu misterija u muško-ženskim odnosima fascinacija pripadnica ljepšeg spola obućom zasigurno zauzima visoko mjesto.

Činjenica da muškarci ne mogu razumjeti suptilnu vezu koja se razvije između svakog para sandala/čizmi/balerinki... i njihove ponosne vlasnice, ne umanjuje njenu snagu.

Ipak, oko jedne stvari u vezi s cipelama muškarci i žene se slažu: visoke potpetice su neodoljivo seksi i, samim tim, život čine boljim. Kad to prihvatite kao životnu filozofiju, onda manje boli plaćanje svakog novog para.

I povijest, barem donekle, ide štiklama u prilog. 

Frajeri na visokim potpeticama

Cipele su jedan od najstarijih čovjekovih izuma, iako su to u početku bile samo nevješte konstrukcije od trave namijenjene zaštiti stopala od oštrog kamenja.

Obuća se često spominje i u Bibliji, a crteži cipela sa štiklama koji datiraju iz perioda od 4.000 godina prije Krista otkriveni su na zidovima egipatskih hramova i grobnica faraona.

Ipak, odnos prema obući sa štiklom se tijekom vremena mijenjao. Muškarci se ponekad, koliko god im se to sviđalo, zapitaju što to žene tjera da "uglave" stopalo u cipele s "desetkom" ili "dvanaesticom". No, ako se malo posvete proučavanju povijesti, shvatit će da je oko 1.500 godine obuća sa štiklom bila hit među pripadnicima jačeg spola europskog plemstva. Iako to iz današnje perspektive djeluje nevjerojatno, ovaj trend ima sasvim jednostavno i logično objašnjenje.

U to doba jahanje je bilo dio svakodnevnog života, a nešto viša peta osiguravala je stabilnost noge. Dakle, tadašnjim macho tipovima štikle su služile kako bi ostali u sedlu.

Kako su se jahanjem uglavnom bavili bogati, jer je sirotinja za to vrijeme morala raditi, štikle su ubrzo postale statusni simbol, pa su s obuće za jahanje ubrzo ušle i u svakodnevnu uporabu. Muškarci koji su oko 1.500 godine držali do sebe, šetali su u štiklama.

Vjenčanje Katarine Medici i vojvode od Orleansa 1533. godine uvelo je štikle u žensku modu. Naime, mlada je za vjenčanje naručila par cipelica sa štiklom od čuvenih majstora iz Firence, koji su i u ono doba bili "zakon". Kad je kraljevska nevjesta prošetala svoj par, takve cipele su postale hit i među pripadnicama ljepšeg spola.

I tako je počela pomama za štiklama... Sljedećih dvjesto godina otprilike, što je viši bio status dame u društvu, viša je bila i peta. Iako je to u nekim slučajevima išlo do ekstrema, tako da je ograničavalo kretanje, ako ste bili dovoljno bogati, to nije bio naročiti problem: za sve živo što bi vam moglo pasti na um na raspolaganju su bile – sluge.

Sve do 18. stoljeća štikle su bile 'in', a onda je Francuska revolucija, uz brojne druge, mnogo važnije tekovine, promijenila i odnos prema štiklama. Odjednom je postalo nepristojno pokazivati bilo koji znak noblesa: visina potpetica se smanjila, a dame su se ponovno približile zemlji.

Krajem 19. stoljeća štikle su ponovno počele ulaziti u modu, i od tada su neprestano prisutne. Potrebno je samo odabrati model, visinu i oblik pete, i, ipak, posvetiti malo vremena vježbanju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju