Posljednjih se godina u medijima često ističe važnost STEM područja u odgojno-obrazovnim ustanovama, no mnogima je samo njegovo značenje još uvijek nepoznanica. Čini se kao da se iza tog pojma krije nešto strano, složeno i nedostižno, no stvarnost je potpuno drukčija, a to dokazuje i Ljetna tvornica znanosti.

Riječ je o edukativnoj radionici namijenjenoj djeci od 9 do 18 godina koja traje tjedan dana, a eksperimentalnim učenjem podučava o znanosti, kreativnom rješavanju problema i znanstvenom načinu razmišljanja.

O čemu je točno riječ i kako je uopće nastala ova ideja, pojasnila nam je Juliana Lana Prah, predsjednica udruge Tvornica znanosti koja je i pokrenula čitavu priču.

Ideja je krenula 2007. godine na Mediteranskom institutu za istraživanje života (MedILS) u Splitu. Oni su htjeli ispuniti dječje praznike i pokazati im što se radi u Institutu, odnosno približiti djeci znanost. Tijekom godina cijeli se projekt mijenjao u smislu trajanja radionica i koncepata kako bismo se što bolje prilagodili polaznicima.

Danas, 12 godina kasnije, radionice se i dalje održavaju u Splitu, a ove godine  prvi put i u Bjelovaru. No ideja je ostala ista – na zabavan i djeci prilagođen način pokazati da znanost nisu puste formule, nego da može biti zabavna te da smo svi mi na neki način znanstvenici jer stalno istražujemo i propitkujemo, ističe Juliana.

Tako radionice iz područja biologije, fizike, balistike, forenzike i brojnih drugih STEM područja, koje obuhvaća znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, djecu usmjeravaju prema pomalo deficitarnim zanimanjima koja su pak nužna za razvoj društva.

Iako je razvoj STEM područja i stručnjaka u njemu izuzetno važan, priroda školskih kurikula često je takva da nastavnicima ne ostavlja dovoljno vremena niti mogućnosti da bi s učenicima što češće zaista iskusili znanost te im pokazali da je to mnogo više od učenja formula i jednadžbi.

Djecu se uči kako kritički razmišljati, ali i to da su ona važan dio znanosti

Zato često u javnosti vlada mišljenje da je znanost nešto što je dosadno, teško i dostupno tek šačici ljudi. No projekt Ljetne tvornice znanosti pokazuje upravo suprotno.

U sigurnom i poticajnom okruženju polaznike se uči kako kritički razmišljati i analizirati svijet oko sebe, a to im može pomoći i u daljnjem životu, bez obzira na to odluče li se jednog dana baviti znanošću ili ne.

Tu nema klasičnih predavanja. Nema slušanja mentora i zapisivanja u bilježnice. Ljetna tvornica znanosti djecu želi potaknuti da sami dođu do zaključka, da sami izvode pokuse. Učimo ih da oni vrijede, da je njihovo mišljenje važno i da ne postoje glupa pitanja. Jednom je netko od naših malih polaznika rekao da je ovo tvornica dječjih snova i zbog toga nam je neopisivo drago, govori nam Juliana.

Kako dalje dodaje, polaznici rade u grupama od najviše sedmero djece na dva mentora, što omogućuje gotovo individualan rad. Ako nekome nešto nije jasno, mentori su uvijek tu da mu razjasne i dovode do zaključka.

Na taj način motivira se djecu da razviju kritičko razmišljanje, ali i upoznaje ih se sa znanošću, znanstvenom metodom i znanstvenikom kao osobom. Mentori su mladi nastavnici, studenti, profesori i ljudi iz industrije koji žele prenijeti svoju ljubav prema znanosti na djecu i zainteresirati ih za znanost, a možda i potaknuti da jednog dana odaberu STEM područje kao svoju karijeru.

Polaznici mogu očekivati dobru zabavu, druženje s vršnjacima sličnih interesa i sve osim klasičnih dosadnih predavanja, zaključuje Juliana Lana Prah.

Podržite crowfunding kampanju

Međutim, bavljenje znanošću nosi svoju cijenu. Kako bi se što većem broju djece omogućilo ovo jedinstveno upoznavanje sa STEM područjem, a roditeljima koji su lošeg materijalnog stanja i besplatno sudjelovanje njihove djece, pokrenuta je crowfunding kampanja koju može podržati svatko od nas.

Sav prikupljeni novac utrošit će se na materijale koji su nužni za provođenje radionica, smještaj i hranu svih polaznika, troškove putovanja te pokrivanje troškova mentora – sjajnih edukatora koji su odlučili djeci pružiti potpuno novi pogled na znanost.

Želite li i sami podržati ovaj hvalevrijedni projekt, posjetite stranicu kampanje do ponedjeljka, 15. srpnja. Već i donacija od 5 eura, što je jednako cijeni nekoliko kava kojih se možemo odreći, može učiniti značajnu razliku u životima malih budućih znanstvenika.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju