Zagreb je dobio groblje za kućne ljubimce Spomengaj. Groblje i krematorij za kućne ljubimce smješteni su u Dumovcu. Spomengaj za vlasnike kućnih ljubimaca ima veliku emocionalnu, a za sve građane zdravstvenu i ekološku vrijednost.

Galerija Groblje za kućne ljubimce \'Spomengaj\' otvoreno je u Dumovcu - 1 Groblje za kućne ljubimce \'Spomengaj\' otvoreno je u Dumovcu - 5 Groblje za kućne ljubimce \'Spomengaj\' otvoreno je u Dumovcu - 3 +1 Groblje za kućne ljubimce 'Spomengaj' otvoreno je u Dumovcu  

Zagreb je prvi grad u ovom dijelu Europe koji je izgradio suvremeno gradsko groblje za kućne ljubimce. Spomengaj se prostire na gotovo trinaest tisuća metara četvornih, a čine ga zgrada s prijemnim uredom i dvoranom za ispraćaje, krematorij s prostorom za prijem i obradu tijela, paviljon za ispraćaje te groblje za kućne ljubimce s deset tisuća mjesta za ukop tijela i polaganje urni.

Spomengaj za vlasnike kućnih ljubimaca ima veliku emocionalnu, a za sve građane zdravstvenu i ekološku vrijednost

Odnos Zagrepčana i drugih građana Hrvatske prema kućnim ljubimcima stvorio je novu potrebu. Spomengaj im omogućuje dostojanstven oproštaj od ljubimaca te gajenje sjećanja na njih u skladu s novim civilizacijskim dosezima, kazala je voditeljica Spomengaja Jasenka Haleuš.

Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba, istaknuo je kako je projekt izuzetno važan za sve građane. Naime, Spomengaj omogućuje sigurno zbrinjavanje kućnih ljubimaca nakon njihove smrti bez ugrožavanja zdravlja ljudi i životinja te onečišćenja okoliša.

Gradnja Spomengaja započela je u jesen 2015. i stajala je gotovo petnaest milijuna i petsto tisuća kuna. Sredstva je osigurao Grad Zagreb.

Groblje za kućne ljubimce \'Spomengaj\' otvoreno je u Dumovcu - 2 Groblje za kućne ljubimce 'Spomengaj' otvoreno je u Dumovcu (Foto: PR)

Spomengaj vlasnicima kućnih ljubimaca nudi savjetovanje te niz usluga vezanih uz smrt kućnog ljubimca. To su preuzimanje tijela s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, kremiranje, organizacija ispraćaja, polaganje urne u kasetu, ukop tijela ili urne u grobno mjesto te uređenje i održavanje grobnog mjesta. U ponudi Spomengaja je i velik izbor ljesova te urni.

Građani će spomen na svojeg ljubimca moći gajiti u Dumovcu gdje je Spomengaj smješten, ali i putem njegove internetske stranice. Tamo se nalazi rubrika Uspomene gdje će se objavljivati fotografije i priče o pokojnim ljubimcima.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju