Bez obzira na to koliko su samouvjerene i snažne, žene još uvijek imaju problema s prihvaćanjem komplimenata. Umjesto običnog 'hvala', na svaku lijepu riječ uzvraćamo komplimentima ili se jednostavno branimo od njih


Poznanik vam kaže da ste odabrali fenomenalnu haljinu, a vi se zacrvenite i počnete mu objašnjavati kako ste ju uspjeli 'uloviti' na super rasprodaji. Na piću ste s prijateljicom, onda nazdravlja vašem promaknuću na poslu, a vi joj odmah uzvraćate komplimentima na račun njezine uspješne karijere.

Zašto ne možemo i ne znamo ponosno reći 'hvala' kada nam netko udjeli kompliment?

Obratite pozornost na svoje ponašanje kada vam netko da kompliment. Skrećete li pozornost na nešto drugo? Negirate kompliment? Umanjujete svoju vrijednost? Morate biti svjesni svog ponašanja kako biste ga promijenili.

Zato što u našoj kulturi postoji nepisano pravilo da žene moraju biti skromne. Ako u potpunosti prihvatimo kompliment, to se može shvatiti kao znak 'bahatosti' pa zato uporno izbjegavamo pohvale.

Krajnje je vrijeme da odbacimo tu lošu naviku i ove obrasce ponašanja te svaki kompliment naučimo primati s osjećajem ponosa. Ova tri savjeta pomoći će vam u tome

1. Obratite pozornost na svoje ponašanje kada vam netko da kompliment. Skrećete li pozornost na nešto drugo? Negirate kompliment? Umanjujete svoju vrijednost? Morate biti svjesni svog ponašanja kako biste ga promijenili.

2. Shvatite da iza svakog komplimenta stoji iskrenost. Pogotovo kada žene komplimentiraju jedna drugoj zato što to obično rade u namjeri da se povežu i zbliže. Kada to prihvatite, nećete više 'prekidati' tu vrstu interakcije skretanjem pozornosti na nešto drugo.

3. Pričekajte par sekundi prije nego odgovorite na kompliment. Uzmite malu 'pauzu', udahnite, ušutkajte svoj unutarnjeg kritičara i dopustite sebi da se osjećate dobro zbog toga što vas netko drugi želi pohvaliti.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju