Svakome tko ga upozna, uvuče se pod kožu, jer Luciano ne govori i ne razmišlja poput svojih vršnjaka.

Luciano je devetogodišnjak koji brine brige odraslih. Otkad je s mamom, dvojicom braće i sestrom pobjegao od tate nasilnika, kao najstariji sin preuzeo je svu odgovornost na sebe.

Tada, prije dvije godine, živjeli su u trošnoj kući koju su dobili na korištenje od Centra za socijalnu skrb. U kući nije bilo vode pa su djeca morala, čak i noću, na WC ići iza štale.

Ta je priča Provjerenog toliko ganula jednu gledateljicu koja je odlučila pomoći tom neobičnom dječaku, a ono što je napravila vrijedno je divljenja.

Kad smo Luciana snimali u rujnu prije dvije godine, rekao je da bi volio biti zidar jer zidari grade kuće. Tada se tek doselio u novu sredinu - selo Međurača, nedaleko od Bjelovara.

Tada je živio u vlažnoj kući bez sanitarnog čvora. Kada nas je tamo doveo postala nam je jasna njegova želja s početka priče- da gradi kuće. Jer živio je u vlažnim zidovima, bez pitke vode, bez prozora.

Od prvog susreta svašta se promijenilo. Njegova majka Snježana je krpala kraj s krajem. Sama. Kuhala koliko može, nekada i gladovala kako bi Luciano, njegova braća i sestra imali što jesti.

A Luciano u cijeloj toj muci bio je oslonac. Mamin pomagač. Onaj koji ne mari za igračke, mobitele, videoigrice, za sve ono što je jednom prvašiću na prvom mjestu.

'Da mene nema mama bi imala više posla za raditi a ne bi joj nitko pomogao. Pa sam ja tu onda joj ja pomognem', kazao je Luciano.

Dječak koji obavlja sve kućanske poslove jer smatra kako je to njegova dužnost. Ipak je on najstariji.

Njegov stav, njegove riječi odjeknule su čitavom Hrvatskom. Pomoć je stigla iz svake županije. Ljudi su htjeli financijski pripomoći, donirati odjeću, namještaj, hranu. Donirali i sagradili su prozore, kako bi toplina nove također donirane peći mogla ostati u kući. Ganuli Luciana i Snježanu. Pomogli im da prežive dvije zime u ruševini....

'Da mene nema mama bi imala više posla za raditi a ne bi joj nitko pomogao. Pa sam ja tu onda joj ja pomognem',

Mama Snježana nije odustala od plana da im priušti život kakav zaslužuje svako dijete. 'Došla sam do gospođe koja je vlasnica kuće, dogovorila sam se s njome da bi mi dala kuću na korištenje i ona se može otkupiti', rekla je Snježana.

Bit će to možda jednog dana, s malim primanjima teško ostvarivo, ali kaže Snježana ništa nije nemoguće. Za sada je najbitnije da ima sve ono što prava kuća treba imati.

Tek sad život počinje nalikovati na onaj kakav bi trebao biti. Jer nije samo stvar u materijalnom kaže Lucijano.

'Te večeri rujanske, nisam mogla zaspati i nabasala sam na Provjereno, koje volim gledat jako. Gledala sam tu mamu, s troje djece, bez muške pomoći, bez potpore, s 4 male djece i zamišljala šta bi ja napravila u toj situaciji. Ne znam bi li se mogla nositi s tim kao što se Snježana nosila', rekla je Duda.

Pa je okupila prijatelje, zainteresirala kolege s posla. I svi su se priključili akciji. A iza akcije ostalo je ono najbitnije, koje traje i dan danas. Bila je to ljubav na prvi pogled. Kakav je on oslonac mami, tako je teta Duda oslonac njemu.

'Takva potpora svojoj majci, mislim da sva su joj djeca potpora, ali Lucijano je poseban. Mislim da će jednoga dana iz njega izrasti jedan takav čovjek da, koji će biti primjer svima. Dječak je preneobičan', kaže Duda.

Posjećuju se i to je zapravo najveća sreća. Ne to što je teta Duda donijela obuću i odjeću, slatkiše i igračke, najbitnije je to da se druže. Pričaju, smiju, igraju.

Kolega tete Dude donirao je namještaj koji će krasiti kuću, još doduše moraju naći prijevoz. A za sve mane kuće, Snježana skromno štedi za pokojeg majstora, malo građevinskog materijala, kantu boje.

A Luciano, iako sada okružen prijateljima, još uvijek mašta o tome što će biti kada odraste. Mislili smo kako će se odgovor promijeniti, ali on još uvijek želi biti zidar.

'Zato što mi je to lijepo zanimanje, i glazba. Sad ću dobit od tete Dude gitaru i onda ću naučiti svirati i bit ću zidar i imat ću posao. I kad budem velik moći ću mami raditi, kao što je ona meni kad sam bio mali', kaže ovaj poseban dječak.

Da, to je Luciano. Brižan, skroman…

Cijelu reportažu možete pogledati u priloženom videu.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno.

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Mnogo vas je koji želite pomoći. Najbolje da direktno zovete mamu Snježanu na 098 926 0759. Nažalost, račun je u blokadi. Adresa je Luciano i Snježana Kolarić, Kolarevo selo 87, 43 247 Narta. Hvala vam od srca.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju