Luka Ritz danas bi navršio 27 godina. Bio bi mladi muškarac koji bi imao neke svoje snove, želje, ljubavi, ambicije, no što je moglo biti, možemo samo nagađati. Jer Lukin život nepravedno je prekinut zbog jedne besmislene dječačke tučnjave koja nas iznova podsjeća na to koliko je važno učiti djecu i mlade toleranciji i nenasilju

Ime Luke Ritza dobro je poznato mnogima, ali i dalje ga treba često ponavljati. Tragično preminuli zagrebački maturant na današnji dan proslavio bi 27. rođendan, ali Luke više nema, a njegovo ime postalo je simbol borbe protiv vršnjačkog i uličnog nasilja.

'Tragično preminuli zagrebački maturant Luka Ritz na današnji dan proslavio bi 27. rođendan'

Luka Ritz imao je svega 18 godina i bio je pred polaganjem mature u srednjoj Grafičkoj školi kada je preminuo 12. lipnja 2008. od posljedica ozljeda zadobivenih nakon što su ga petorica mladića napala i pretukla zbog nekoliko kuna. U bolnici mu je dijagnosticiran potres mozga i krvarenje u moždanim ovojnicama, no Luka je ipak pet dana prije smrti bio pušten iz bolnice.

Jedna besmislena dječačka tučnjava završila je tragično, no cijeli ovaj tužni događaj pokrenuo je mnoge da dignu svoj glas protiv uličnog nasilja. Održani su razni koncerti kojim se pridružila i Lukina grupa Shangri La, mirni prosvjedi i manifestacije u čast preminulom maturantu. Zagrebački sastav Adastra snimio je spot i pjesmu "Surovi grade" posvećenu upravo Luki, koja tematizira borbu protiv nasilja, a slučajem Luke Ritza inspiriran je i film "Takva su pravila" redatelja Ognjena Sviličića.



Lukini roditelji Suzana i Reno Ritz bili su prisutni na koncertima i izjavili da se žele pridružiti borbi protiv uličnog nasilja i nasilja u školama, da Lukina smrt ne bude uzaludna, i poručili svima nama da širimo ljubav, toleranciju i mir. Osnovana je i Nagrada Luka Ritz koja se svake godine dodjeljuje osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj te njihovim učenicima za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Na inicijativu Lukinih roditelja 2010. godine otvoreno je i Zagrebačko savjetovalište protiv nasilja djece i mladih "Luka Ritz", mjesto susreta i druženja, ali i mjesto pružanja konkretne pomoći djeci, mladima i roditeljima kroz savjetovanje sa stručnim osobama i kroz neformalnu edukaciju.

'Na inicijativu Lukinih roditelja 2010. godine otvoreno je i Zagrebačko savjetovalište protiv nasilja djece i mladih 'Luka Ritz''

Vizija savjetovališta je prevencija nasilja djece i mladih, smanjenje nasilja i nasilnog ponašanja djece i mladih kroz promjenu sustava individualnih vrijednosti te povećanje svijesti djece, mladih i roditelja o važnosti odgovornog ponašanja prema sebi i drugima. S tim ciljevima savjetovalište provodi i programe i projekte poput onog "Tko ne djeluje sudjeluje!" u kojem su sudjelovali štićenici Doma za odgoj djece i mladeži Zagreb. Cilj projekta bio je aktivno uključivanje djece i mladih s poremećajima u ponašanju u prevenciji nasilja nad njima i nad drugima, suzbijanje diskriminacije i rješavanja konfliktnih situacija nenasilnim načinima.



Savjetovalište je izdalo i priručnik za djecu i mlade o sve raširenijem nasilju putem interneta, a na njihovoj stranici mogu se pronaći i druge brošure i priručnici kojima se educira javnost, promiču dječja prava i podiže razina svijesti o problemima s kojima se djeca i mladi suočavaju tijekom odrastanja. Tako se na mogu pročitati i Priče o dobroti, odnosno o dobrom koje stvara dobro i u tom duhu, uz citat Margaret Mead, američke kulturalne antropologinje, koji se nalazi na stranici savjetovališta, želimo i zaključati ovaj tekst:

Nikada nemojte sumnjati u činjenicu da mala skupina promišljenih i zabrinutih građana može promijeniti svijet. Uistinu, dosad su ga jedino oni i mijenjali.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju