Uvijek nas razveselite kada s nama podijelite fotografije vaših kućnih ljubimaca, drago nam je vidjeti vaše preslatke i simpatične mezimce, uvijek nam uljepšaju dan. Često nas i nasmijete, pogotovo kada nam svoje pse i mace pokažete u nekim duhovitim situacijama i smiješnim pozama.

Puno fotografija ostavili ste nam i u komentarima na članak koji objašnjava zašto mačke vole spavati u kutijama, a fotografije maca naših čitateljica oduševile su nas! Pokazale ste nam na kojim sve neobičnim mjestima vaše ljubimice vole ležati, a ima tu zaista svega - maca u vrećicama, torbi, lavoru, na kutiji od pizze, a jedna slatka šašavica se zavukla u ladicu s donjim rubljem. Mačke su toliko spretne da se čak i dvije uspiju ugurati u malu kutiju - što skučenije, to bolje, ako pitate mačke.

 

Razlog zbog kojeg mačke vole ležati u malim prostorima jest taj što se tako osjećaju sigurnije.

U divljini, mačke moraju biti tihe i skrivene kako bi preživjele, a spavanje usred otvorenih prostora čini ih izloženijima većim predatorima. S druge strane, skrivanjem u nekoj rupi otežavaju predatorima da ih nađu. Zato, idući put kada nađete svoju mačku kako spava u skučenoj kutiji, možete biti sigurni da se osjeća udobno, objašnjava dr. sc. Irena Petak, dipl. ing. biol., savjetnica za ponašanje kućnih ljubimaca.

Mačke su divno društvo, ali ponekad nas svojim ponašanjem znaju ostaviti zbunjene. Koliko su to fascinantne životinje govori i činjenica da uz ljude žive već oko 10 tisuća godina, a ipak su još uvijek zadržale u svome ponašanju i izgledu većinu osobina svog divljeg pretka.

Slika nije dostupna Baš su luckaste: Zašto mačke vole ležati u kutijama?

Maca leži u umivaoniku Najdraže šašavice: Zašto mačke prate svoje vlasnike (čak i) na WC?

Jedna od omiljenih stvari macama je ugnijezditi se u kutiji ili nekom drugom skučenom prostoru i ondje dremuckati. A kako to rade vaše mezimice, pogledajte u fotogaleriji na početku teksta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju