Jeste li primijetili da vaša mačka ima obješeni dio trbuha, nalik vrećici ili torbici? Ne, maca nije pojela previše poslastica, već je to normalan dio mačkine anatomije.

Tehnički naziv za ovaj visuljak na trbuhu, koji se često njiše kad se mačka kreće, glasi praiskonska torbica ili vrećica.

Ta obješena koža na trbuhu pruža dodatnu zaštitu abdominalnom području kad se mačke međusobno tuku i udaraju stražnjim nogama. Osim što djeluje poput izolatora i štiti unutarnje organe, omogućuje mački da u njoj napravi zalihu hrane koju koristi ako ne jede danima.

Ima još jednu funkciju - omogućava macama slobodu kretanja kako bi se mogle potpuno protegnuti te ispružiti stražnje noge kad trče punom brzinom ili skaču.

Slatka mačka Zašto to rade? 10 čudnih ponašanja kod mačaka - objašnjeno

Mačka leži u kutiji Baš su luckaste: Zašto mačke vole ležati u kutijama?

Neki ljudi vjeruju da kastracija i sterilizacija uzrokuje pojavu praiskonske vrećice, ali to je mit. Sve mačke, bez obzira na veličinu, oblik ili spol, imaju taj višak kože (uključujući lavove i tigrove). Čak i mace koje izgube na težini i dalje imaju ovu trbušnu torbicu, koja je mnogim vlasnicima mačaka simpatična i slatka pa rado svoju mezimicu podragaju po njoj (naravno, ako im ona to dopusti).

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju