Zašto se Magični kolač zove tako? Zato jer se iz jednog tijesta koje se peče u jednom protvanu dobije kolač s tri različita sloja: na vrhu je biskvit, u sredini krema, a na dnu gusti sloj poput biskvita bez rupica.
Magični kolač je desert od tri sloja, a svi slojevi dobe se iz jednog tijesta koje se peče u jednom protvanu
Kolač se radi od najjednostavnijih sastojaka (jaja, šećer, maslac, brašno, mlijeko), a magija se događa zbog načina kojim se sastojci dodavaju u smjesu. Kolač se peče na niskoj temperaturi (150 stupnjeva Celzijevih) 50 minuta tijekom kojih se sastojci razdvajaju u tri sloja. Isprobajte i recept za čokoladnu tortu koju možete napraviti za 15 minuta.
Sloj na dnu nastaje zbog miješanja žumanjaka s brašnom, srednji kremasti sloj nastane jer je omjer mlijeka i brašna veći nego kod većine recepata za kolače, dok su gornji biskvit tučeni bjelanjci koji tijekom pečenja isplivaju na površinu.
Sastojci za Magični kolač:
- 3 jaja
- 1 žlica vode
- 90 grama šećera
- 90 grama maslaca (otopljenog)
- 90 grama brašna
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- 375 mililitara mlijeka
Postupak:
1. Odvojite bjelanjke od žutanjaka te žutanjke stavite u jednu posudu, a bjelanjke u drugu. Dodajte im žlicu vode i šećer. Dobro promiješajte pjenjačom.
2. Kada smjesa postane homogena, postepeno dodavajte maslac istovremeno miješajući smjesu. Koristeći sito dodajte brašno te opet promiješajte.
3. Dodajte ekstrakt vanilije i sol te promiješajte. Zatim dodajte mlijeko istovremeno miješajući smjesu.
4. U drugoj posudi zamutite bjelanjke dok ne dobijete snijeg. Snijeg od bjelanjaka dodajte prvoj smjesi i promiješajte.
5. Okrugli duboki protvan promjera oko 36 cm premažite masnoćom i izlijte u njega smjesu. Stavite u pećnicu na 150 stupnjeva i ostavite da se peče 50 minuta.
6. Izvadite kolač iz protvana i pospite šećerom u prahu. Izrežite ga na trokutaste šnite i uživajte u ovom mekanom, 3 u 1 Magičnom kolaču.
U videu pogledajte kako se priprema Magični kolač: