Najteža je karijera ona majčinska, složit će se s time svaka mama. One su sve u jednom, kuharice, spremačice, odgajatelji, psiholozi, ali najviše od svega menadžeri - menadžeri tima zvanog obitelj.

Galerija Kako organizirati dan kad je treće na putu Pronađite vrijeme za sebe Kako organizirati dan kad je treće na putu +2 Kako organizirati dan kad je treće na putu Svima njima zajedničko je to da nesebično dijele svaki savjet jedna s drugom. Mama koja bez cenzure prepričava svoja iskustva, i to s gotovo pet tisuća ljudi na Instagramu, simpatična je trudnica i majka petogodišnje Sare i jednoipolgodišnjeg Leona Ivana Štih.

Nakon što smo proveli dan s njom, uvjerili smo se da je doista genijalna. Ivana je od ponedjeljka do petka sama s djecom i priznaje da to ponekad zna biti izazovno. S nama je podijelila nekoliko trikova koji joj olakšavaju život.

1. Važno je imati rutinu

S obzirom na sve tjedne obveze koje imam, volim planirati stvari unaprijed jer mi to olakšava život. Navečer volim pripremiti stvari koje ćemo ja i klinci odjenuti ujutro, isplanirati nekoliko dana unaprijed što ćemo jesti, uvijek volim imati zalihu pelena i maramica jer nikad ne znaš što te može iznenaditi i kad se klinci mogu razboljeti pa nećemo moći iz kuće. Koliko sam ja shvatila, najvažnije je da klinci imaju rutinu i svaki dan nam je više-manje sličan. Naravno, tu uvijek ima odstupanja, ne može sve biti po špagi, ali najbolje se držati plana.

2. Pripremite tjedni plan obroka

Volim planirati i njihove obroke unaprijed kako bih znala što ću kuhati sljedeća tri dana. Život mi olakšava to što klinci stvarno jedu jako puno povrća i voća. Naši su obroci bazirani na tome da budu što prije napravljeni, da budu jednostavni. Jedemo jako puno juha, variva i najviše volim kad skuham nešto pa onda to imam za dva dana i tako se spasim.

Pripremite tjedni plan obroka Pripremite tjedni plan obroka Foto: Nova Studio

3. Zdrava obitelj je sretna obitelj

Sara svaki dan jede u vrtiću, a Leon i ja obroke pripremamo kod kuće. Pazim na to da svaki dan jede doručak zato što mu je to najbitnije u danu, taj početak. Radimo zobenu kašu s nekakvim voćem ili omlet od jaja, to mu je najdraže. Nakon doručka uvijek popijem magnezij koji mi je bio neophodan u sve tri trudnoće. Osim što mi daje dodatnu energiju koja mi treba da preživim dan uz dvoje djece, pomaže mi da očuvam trudnoću i da se beba ne bi rodila prije vremena.

Magnezij mi je bio neophodan u sve tri trudnoće Magnezij mi je bio neophodan u sve tri trudnoće Foto: Nova Studio

4. Aktivnosti za djecu i društveni život za vas

Gledam da sve obveze napravim prijepodne kako bismo poslijepodne kada pokupim Saru iz vrtića bili slobodni da možemo provoditi što više vremena vani, biti u parku, družiti se s prijateljima koji također imaju djecu, što je super za mene jer se onda i ja malo podružim s ljudima. I naravno kako bi se klinci izmorili tako da bi navečer mogli čim prije ići spavati i da bi mama imala vrijeme za sebe.

Kad je ružnije vrijeme, osuđeni smo na to da budemo doma, ali spašava me što je moja kći jako kreativna, obožava crtati, pa uvijek ima neke stvari u pripremi koje želi raditi i u to smo uključili Leona tako da njih dvoje zajedno crtaju i stvaraju.

5. Pronađite vrijeme za sebe

S obzirom na to da imamo uhodanu rutinu, gledam da ih stavim spavati oko pola devet, devet i nakon toga slijedi vrijeme za mene koje je zapravo jedino koje imam u danu, izuzev onih sat i pol poslijepodne kada Leon spava. Tad se posvećujem nekim stvarima koje mene vesele i koje mene zanimaju. Gledam serije, čitam knjige ili sam okupirana svojim hobijem.

Na Instagramu sam posljednjih godinu dana i tamo me možete naći pod imenom Mama die Geniale. To ne znači da sam genijalna mama, imam probleme kao i svaka druga i svaki dan je novi izazov. Navečer uređujem fotografije, objavljujem i dijelim sav onaj sadržaj koji mene veseli i koji mislim da veseli moju publiku.

S obzirom na to da sve mame imaju puno obveza i da to sve treba poloviti, savjetujem svakoj da nađe u danu sat vremena za sebe i da radi nešto što je veseli i što voli.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju