Studija o orkama u sjevernom Pacifiku otkrila je da se majke "žrtvuju cijeli život" za svoje sinove, piše BBC.

Briga oko sina značajno je smanjila izglede ženke kita ubojice za reprodukciju u budućnosti.

Čini se da energija koja im je potrebna za hranjenje sinova ugrožava njihovo zdravlje, ostavljajući ih manje sposobnima za reprodukciju i podizanje drugih mladih.

Majke žrtvuju vlastitu hranu i vlastitu energiju, rekao je profesor Darren Croft sa Sveučilišta u Exeteru.

Orke ostaju blisko povezane sa svojim obiteljima tijekom cijelog života. Ali dok mladi ženski potomci postaju neovisni u odrasloj dobi, mužjaci ovise o svojim majkama - čak zahtijevaju i dio hrane koju ulove njihove majke.

Profesor Croft opisao je to kao novi uvid u složene društvene živote i obiteljske živote ovih nevjerojatnih životinja.

Desetljećima duga studija, objavljena u sručnom časopisu Current Biology, dio je misije za razumijevanje obiteljskog života kitova ubojica.

Omogućio ju je Centar za istraživanje kitova (CWR), koji više od 40 godina prati živote populacije kitova ubojica.

Od 1976. godine, CWR je izradio potpuni popis populacije tih kitova, što je omogućilo biolozima da provedu višegeneracijske studije poput ove - razdvajajući kritično društveno ponašanje i obiteljske veze koje izravno utječu na preživljavanje životinja.

Za ovo istraživanje, znanstvenici su analizirali živote 40 ženki orke između 1982. i 2021. i otkrili da je za svakog živog sina godišnja vjerojatnost da majka podigne još jedno mladunče do prve godine života bila prepolovljena.

Naše prethodno istraživanje pokazalo je da sinovi imaju veće šanse za preživljavanje ako im je majka u blizini, rekao je dr. Michael Weiss sa Sveučilišta u Exeteru i Centra za istraživanje kitova.

Htjeli smo saznati ima li ova pomoć svoju cijenu i odgovor je potvrdan. Majke kitova ubojica plaćaju visoku cijenu u smislu svoje buduće reprodukcije kako bi svoje sinove održale na životu.

Obitelji kitova ubojica

Studiju ove ugrožene populacije kitova ubojica, koji žive u obalnim vodama između Vancouvera i Seattlea, započeo je dr. Ken Balcomb. U početku je želio ispitati prijetnje njihovom opstanku.

Rad koji je slijedio nastavio je otkrivati uvide u život kitova ubojica do kojih je moglo doći samo kroz desetljeća proučavanja. Biolozi su surađivali s CWR-om kako bi otkrili, na primjer, vitalnu ulogu baka kitova ubojica i zašto, poput ljudi, ženke ove vrste prestaju s reprodukcijom tijekom svog života.

Iz svojih godina proučavanja interakcija kitova ubojica, znanstvenici su već znali da su se majke i sinovi "družili" zajedno i u odrasloj dobi mužjaka.

Možda se čini paradoksalnim da tako moćne, inteligentne životinje kroz život ostaju ovisne o majci, ali čini se da se mužjaci jednostavno ne moraju osamostaliti, jer majka ostaje uz njih.

Trenutno su preostala samo 73 ova kita ubojice, pa znanstvenici kažu da moraju razumjeti sve što bi moglo pomoći u donošenju odluka o tome kako zaštititi ove morske sisavce.

Ovi kitovi ubojice balansiraju na oštrici noža i prijeti im izumiranje, rekao je prof. Croft. Dakle, sve što smanjuje reprodukciju ženki daje razlog za zabrinutost za ovu populaciju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju