Majušno, krhko lane stiglo je u oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta grada Zagreba. Ozlijeđeno je tijekom košnje, a djelatnici Azila Dumovec preuzeli su ga na Črnomercu. Kako se takvi slučajevi ne bi više ponavljali, iz Azila su zamolili građane za dodatnu pozornost tijekom košnje visoke trave.

Podsjetimo, srne ostavljaju svoje mlade tijekom dana u travi na mjestu koje im djeluje sigurno. Ta lanad nije ostavljena i molimo vas da ju ne dirate.

Ako ugledate lane tijekom planinarenja ili šetnje, znajte da mu je mama u blizini te da će doći po svoje mlado.

Ako na livadi kosite travu, pazite da se ispred kosilice ne nađe neka mlada životinja poput laneta ili zeca.

Po broju dojava o lanadi uočenoj proteklih dana u Zagrebu, čini se da su se srne ove godine olanile nešto kasnije nego prošle godine. Njihova oplodnja i lanjenje ovisi, među ostalim, o vremenskim prilikama, poručili su iz Azila Dumovec.

Ozlijeđeno malo lane sada je zbrinuto, a na Facebook stranici Azila Dumovec mnogi su mu poželjeli brzi oporavak, ali i iskazali zabrinutost hoće li ga mama srna tražiti.

Nadam se da će biti OK. Što mislite, hoće li ga mama srna tražiti ili one odu nakon nekoliko dana kad vide da ga nema? Znam da mame medvjedice traže svoje mladunce i po mjesec dana. Muž mi je pričao da je medvjedica svaku noć dolazila do ruba sela u Gorskom kotaru dok joj lovci nisu vratili mladunče, komentirala je pratiteljica stranice Azila.

Dušica mala, zbog ovakvih nemilih slika sviđa mi se u Njemačkoj zakon o zabrani samovoljnog šišanja i potkresivanja raslinja. Znači, od 1. ožujka do 30. rujna ne možete, odnosno ne smijete tek tako kositi i sjeći upravo zbog zaštita gnijezda i malih životinja koje su neprimjetne. Nadam se da će takav zakon i kod nas zaživjeti, napisala je druga korisnica društvenih mreža.

I mi ovom preslatkom lanetu najslađeg glasića (poslušajte u videu gore) želimo brz i sretan oporavak!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju