Izgleda da je dugogodišnja vladavina skandinavskog minimalizma u uređenju interijera pri kraju. Tako barem kažu arhitekti, dizajneri interijera i ostali stručnjaci. Naime, umjesto minimalizma vraća nam se - maksimalizam.

S osnovnim značajkama minimalizma već ste dobro upoznati. U kontekstu interijera karakterizira ga neutralna paleta boja, namještaj čistih linija, prozračnost i vrlo suptilan dekor.

U minimalističkim interijerima često prevladava bijela koja pripada skupini akromatskih boja. Ona se ne nalazi u spektru, zato se naziva nešarenom bojom ili nebojom i idealna je za uređenje nenametljivih interijera.

Lako je zaključiti kako je po pitanju boja maksimalizam potpuno suprotan te ga karakterizira bogatstvo različitih nijansi koje ne moraju biti ni komplementarne. U ovom slučaju manje nije više. Osnovna postavka maksimalizma bila bi - što više, to bolje.

Osim eksperimentiranja s bojama, maksimalizam ćete prepoznati i po miješanju stilova uređenja, spajanju nespojivih uzoraka, bogatstvu različitih tekstura i materijala.

On se ne očituje samo u komadima namještaja, nego i u dekoru koji vrlo očito mora odražavati osobnost pojedinca. Ponekad graniči i s kreativnim neredom, a interijer uređen u tom stilu definitivno nije suzdržan. Jednostavnije rečeno, maksimalizam ne priznaje nikakva pravila i zapravo potiče potpunu slobodu izražavanja kroz uređenje.

Sviđaju li vam se interijeri uređeni u maksimalističkom stilu?

glasova:

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju