Vertikalni vrtovi interijerima daju dinamiku, štede prostor i pročišćavaju zrak. Uz pravilno održavanje i brigu, njihov je vijek trajanja oko 10 godina, no postoje određeni faktori o kojima ovisi uspjeh...

Trendovi u uređenju interijera sve češće u prostor unose elemente prirode ili se različitim stilovima i tehnikama nastoji stvoriti dojam opuštajućeg zelenila.
A jedna od takvih metoda su vertikalni vrtovi.

U vertiklanom vrtu najbolje rastu tropske biljke; potrebna im je toplina, ali ne i previše svjetlosti.

Utemeljiteljem se smatra francuski botaničar Patric Blanc koji je inspiraciju dobio na putovanju u Tajland vidjevši biljke kako rastu na svakojakim površinama - govori magistra inženjerka hortikulture, Tea Petrović pa nastavlja:

On je 1988. dovršio svoj prvi vertikalni vrt u Parizu, Cité des Sciences et de l’Industrie, koji se ispostavio kao vrlo uspješnan te zatim nastavlja s instalacijama po cijelome svijetu.

U zatvorenim prostorima vertikalni vrtovi stvaraju dinamiku i općenito impresivan dojam, no to su samo neki od razloga zašto bi trebali razmotriti opciju vertikalnog vrta i u vašem domu.

Vetiklani vrtovi štede prostor, pročišćavaju zrak, proizvode kisik te osvježavaju unutrašnjost - objašnjava magistrica Petrović.

USPJEŠNOST VRTA OVISI O NEKOLIKO FAKTORA

Vetiklani vrtovi štede prostor, pročišćavaju zrak, proizvode kisik te osvježavaju unutrašnjost.

--Tea Petrović

S obzirom da se za unutrarnje vertikalne vrtove koriste ‘tropske sobne biljke’, bitno je da je zid smješten dalje od direktnog sunca, po mogućnosti u dijelu prostorije koja je osvijetljena samo dio dana. Treba izbjegavati i mračne kutke - objašnjava magistrica otkuda početi.

Također treba paziti da se biljke mogu nesmetano zalijevati i da imaju primjerenu drenažu kako se voda ne bi nakupljala u korijenu. Podloga na koju se stavlja vertikalni vrt mora biti čvrsta, jer natopljen vodom vertikalni vrt može težiti i do 50 kg/m² - ističe.

KORAK PO KORAK DO VRTA NA ZIDU

Kod izrade ovakvog modela, počinje se s drvenim ili metalnim okvirom određenih dimenzija na koju se pričvršćuje PVC ploča čija debljina ovisi o veličini vrta. Na ploču dolazi nekoliko slojeva poliamidnog pusta koji ima ulogu tla.

Tehnikom presavijanja poliamidnog pusta formiraju se "džepovi" u koje se sade biljke - savjetuje Petrović te dodaje kako se biljke sade u posebnu mješavinu supstrata, a na kraju se poliamid natapa oragnskom mješavinom koja sadrži mikroorganizme i bakterije.

ŠTO SE SADI U VERTIKALNOM VRTU

Treba paziti da se biljke mogu nesmetano zalijevati i da imaju primjerenu drenažu.

--Tea Petrović

Većinu biljaka koje su najpogodnije za unutarnje vertiklane vrtove, možda već imate u svome domu. Sve su to tropske biljke pa im je potrebna toplina, ali ne i previše svjetlosti. Odaberite spatifilium, zračnu biljku (tillandsia), kućnu paprat, zlatni puzavac, bromeliju, difenbahiju ili šareni kroton.

KAKO ODRŽAVATI VERTIKALNI VRT

U vertikalnom vrtu "radi se" svakih desetak dana.
S obzirom da se biljke nalaze u jako malo supstrata, sve nutrijente dobivaju isključivo preko umjetne dohrane. Također, treba prilagođavati navodnjavanje promjeni temperature u prostoriji - govori magistrica.
Bilje je potrebno i poprskati, odnosto navlažiti listove i lisnu masu kako se vrhovi biljaka ne bi sušili - kaže.

INVESTICIJA KOJA TRAJE

Uz pravilno održavanje i brigu vijek trajanja vertikalnog vrta je desetak godina - ispričala nam je sugovornica, a možda najskuplji dio cijele priče su same biljke.

Biljke se sade dosta gusto, u svojoj skoro odrasloj veličini. Na četvorni metar može ići preko 50 biljaka, a biljke su u prosjeku od 30 do 200 kn po komadu te cijena iz toga razloga dosta varira - završava.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju