Brašnom se naziva fin mljeveni prašak nastao višestrukim mljevenjem i prosijavanjem žitarica. Najzastupljeniji i najrašireniji su tipovi brašna od pšenice, a u posljednje vrijeme dostupni su i oni od riže, heljde i prosa čija zrna ne sadrže gluten, pa se preporučuju osobama koje ne podnose ovu sveprisutni tvar u prehrani. U našem vodiču saznajte koje sve vrste brašna postoje na našem tržištu i za što ih je najbolje koristiti


1. Brašno (ne)cjelovitih žitarica

Zrno žitarice sastoji se od ovojnice, središnjeg dijela (endosperma) i klice. Bijelo ili rafinirano brašno se proizvodi mljevenjem središnjeg dijela zrna koje se uglavnom sastoji od škrobi i proteina, dok brašno cjelovitih žitarica uključuje i ovojnicu koja sadrži najviše hranjivih tvari, vitamina, minerala i prehrambenih vlakana potrebnih za pravilan rad organizma.

Brašno cjelovitih žitarica radi se od cijelog zrna, uključujući i ovojnicu koja sadrži većinu vitamina, minerala i hranjivih tvari, te se smatra zdravijim od bijelog brašna.

2. T za TIP brašna
Na hrvatskom se tržištu nalaze bijela pšenična brašna Tip400, tip550, tip700 i tip850, te crno ili integralno brašno Tip1100 i T1600. Tip brašna odnosi se na količinu pepela u brašnu – što je brojka viša i pepela ima više, a brašno je tamnije, kvalitetnije i zdravije.

3. Glatko i oštro brašno
U svakodnevnom životu najčešće koristimo glatko i oštro brašno odnosno pšenično brašno T400 i T550. Oštro brašno ima nešto jaču granulaciju i žućkastiju boju, a glatko je 'glatkije' i bijelje. .

ODLIČNO ZA:
Oštro brašno izvrsno je za pripremu okruglica, žličnjaka, njoka i palačinki.
Glatko brašno koristi se za pripremu kruha, finih peciva i domaćih tjestenina.

U pripremi kolača i torti koristi se oba tipa brašna koji imaju iznimno jaka pekarska svojstva. Ako u receptu nije navedeno koji tip brašna trebate koristiti najbolje je posegnuti za kombinacijom pola-pola.


4. Polu-bijelo brašno vs. crno brašno
Na tržištu se mogu naći i polu-bijelo pšenično brašno (T700 I T850) koje se koristi za izradu kruha i slastica, a koje krasi nešto više hranjivih tvari jer se proizvodi djelomično i od ovojnice zrna. Najzdravije, ali i najrjeđe brašno na tržištu je ono T1100 i T1600. Riječ je o crnom ili integralnom brašnu koje se može upotrebljavati poput bijelog.

ODLIČNO ZA:
Polubijelo i integralno brašno je idealno za pripremu zdravog kruha s većim postotkom prehrahrambenih vlakana, vitamina i minerala. Kruh od crnog brašna, ima nešto vlažniju sredinu i lakše održava svježinu od pekarskih proizvoda napravljenih od bijelih brašna.

Crno brašno se proizvodi od cijelog zrna žitarice pa sadrži više hranjivih tvari nego što je to slučaj s pekarskim proizvodima od bijelog brašna.

5. Namjenska pšenična brašna
Brašna za dizana tijesta, za vučena (tanka) tijesta ili pak za kolače su namjenski mlinarski proizvodi koji su u procesu proizvodnje tehnološki dorađeni kako bi nam olakšali pripremu ovih jela. Iako se dizana tijesta mogu uspješno spremiti od klasičnog bijelog brašna, namjensko jamči pouzdaniji uspjeh uz manje pekarske vještine.

ODLIČNA ZA:
Namjenska brašna se mogu koristiti na razne načine, ali su najučinkovitija ako se upotrebljavaju za njihovu osnovnu namjenu označenu na proizvodu.

6. Raženo brašno
Proteini raži imaju značajniju prehrambenu vrijednost i bolji aminokiselinski sastav od pšenice, pa brašna od ove vrste žitarica imaju puniji okus. Na hrvatskom tržištu mogu se naći brašna tip 750, 950 i 1250 pri čemu vrijedi isto pravilo kao i s pšeničnim, što je tip viši, to je i brašno kvalitetnije, ali i s većim udjelom kalcija i željeza.

ODLIČNO ZA:
Raženo brašno je odlična alternativa bijelom brašnu za pripremu kruha i drugih pekarskih proizvoda.

7. Brašna bez glutena

Oboljeli od celijaklije i druge osobe koje ne podnose gluten biraju pekarske proizvode bez ovog elementa, kao što su kruhovi i peciva od rižinog, heljdinog, prosenog i kukuruznog brašna. Iako je s takvim brašnima teže raditi dizana tijesta, uz dodatak guar gume ili petktina i to je moguće.

ODLIČNO ZA:
Kukuruzno brašno se na hrvatskom selu koristi i za pripremu tradicionalnih kolača poput zlevanki i bazlamača.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju