Otkrij poveznicu između čistih ruku i zdravlja zimi

 

Često smo, barem tijekom svog djetinjstva, znali naići na poslovicu kako su „čiste ruke, pola zdravlja“. No, nerijetko zaboravljamo na tu važnu činjenicu koja predstavlja jedan od načina prevencije mnogih bolesti, uključujući i prehlade, kojima smo iznimno skloni tijekom zimskog razdoblja. Zato je vrijeme da se podsjetimo koja je ispravna tehnika pranja ruku te otkrijemo koje bolesti možemo spriječiti čistim rukama.

Zašto je higijena ruku važna?
Procjenuje se kako se čak tri četvrtine infekcija prenosi nečistim rukama. Među bolestima koje se mogu prenijeti upravo nečistim rukama su prehlada, gripa, zarazna žutica, crijevne bolesti, poput tifusa ili dizenterije koje se nazivaju „bolestima prljavih ruku“.

Kako se zarazimo?
Na površini naše kože nalaze se mikroorganizmi koji su stalno nastanjeni na njoj i predstavljaju normalnu mikrofloru kože. Oni imaju ulogu zaštite od patogenih mikroorganizama. Naime, svakodnevno dolazimo u kontakt s patogenim mikroorganizmima koji mogu dovesti do zaraze ulaskom u naš organizam. Ove uzročnike bolesti možemo u organizam unijeti kroz, primjerice, usta, nos, oštećenu kožu ili hranu.

Kako možemo spriječiti zaraze?
Bolesti (navedene gore), koje možemo prenijeti nečistim rukama, možemo spriječiti pravilnom i redovitom higijenom ruku. Redovita higijena ruku uključuje pranje ruku nakon kontakta sa životinjom, nakon odlaska u WC, prije i nakon jela, kontakta s bolesnom osobom, nakon, primjerice, nošenja smeća, dodirivanja ustiju, nosa, očiju ili aktivnosti povezanih s malim djetetom (primjerice, mijenjanje pelena).

Kako pravilno prati ruke?
Ruke je najbolje prati toplom vodom iz slavine budući da topla voda bolje uništava uzročnike bolesti od hladne. Ruke je potrebno nasapunati te potom istrljati cijelu površinu ruku i isprati sapun ponovno toplom vodom. Važno je ne zaboraviti dijelove između prstiju ili oko noktiju jer se tu nalazi najveći broj mikroorganizama. Na kraju, ruke bi trebalo osušiti, za što je poželjno koristiti papirnati ručnik.

Pomoćnici u održavanju higijene ruku
U održavanju higijene ruku mogu vam pomoći i različiti pomoćnici dostupni u prodavaonicama dm-a. Primjerice, ako se nalazite negdje gdje nema mogućnosti pranja ruku u blizini, dobro će vam doći alkoholni dezinficijens ili pak vlažne maramice. Tu su i Balea tekući sapuni, od kojih će vaše ruke mirisati na proljeće i spremno i zdravo ga dočekati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju