Pojava prištića, mitesera i akni postala je gotovo sinonim za adolescentsko razdoblje života. I dok u početku možda situacija ne izgleda tako strašno, ona se prilično brzo može pogoršati ne krenemo li na vrijeme s pravilnom njegom kože lica.

Kako se nositi s aknama koje često mogu narušiti samopouzdanje, posebice kada želimo zablistati s prvim danima povratka u školu, odgovorila nam je dermatovenerologica dr.med. Iva Bojčić koja trenutno radi u KBC Split sa posebnim područjima interesa iz alergologije, dermatoskopije i kozmetologije te kao vanjski suradnik na Medicinskom, Stomatološkom i Fakultetu medicinskih studija.

„Akne se pojavljuju na područjima bogatim sebacealnim žlijezdama, a to su lice, leđa i prsa. Na pojavu akni najviše utječu genetika, androgeni hormoni, seboreja, stres, prehrana i onečišćenje. Bitno je educirati djecu i roditelje o tome što su akne. Moraju znati da se radi o kroničnom poremećaju pilosebacealne jedinice ovisnom o androgenim hormonima, koji se obično pojavljuje u pubertetu (10 - 14 g.) i može trajati do deset godina, ili duže“, rekla je dermatologica Iva Bojčić.

Nova školska godina za svakog školarca predstavlja i novo razdoblje u životu, međutim ona sa sobom nosi i neke nepoželjne stvari. U prvom redu to su akne, čija pojava itekako ovisi o godišnjem dobu. Upravo se zato dolaskom jeseni i hladnijeg razdoblja, kada više ne provodimo toliko vremena na svježem zraku, ordinacije dermatologa počinju puniti tinejdžerima i njihovim roditeljima u potrazi za lijekom.

„Roditelji traže preporuku za njegu kože djece i prvih akni. Traže savjete o njezi, prehrani i pogoršavajućim čimbenicima. U slučaju da nam na pregled dođe pacijent ili pacijentica koja je u pubertetu ili pred pubertetom, npr. sa seborejom vlasišta i pozitivnom anamnezom na akne (kod roditelja), možemo pretpostaviti da će i oni razviti neki oblik akni, no zasigurno ne možemo predvidjeti kako će se bolest razvijati kod određenih pojedinaca te hoće li će ići s blažim ili težim kliničkim tijekom“, rekla je Bojčić i dodala: “Kod pojave prvih nepravilnosti, važno je rano krenuti s odgovarajućim preparatima koji nisu agresivni, koji su nekomedogeni i koji ne sadrže alkohole. Istovremeno oni moraju biti prilagođeni nježnoj koži te prevenirati nastajanje težih upalnih promjena, a samim time i ožiljaka.“

Koliko je važno voditi računa o njezi kože, ne može se dovoljno naglasiti. Bitno je stvoriti rutinu kako bismo pomogli koži, očistili je od nečistoća te je dubinski nahranili da bi uspostavili kontrolu nad upalnim stanjima i procesima. S time se slaže i dermatologica, koja svojim pacijentima uvijek daje savjete koje proizvode valja koristiti, a koje izbjegavati.

„U svakom slučaju preporučit ćemo nešto za pranje kože lica ujutro i navečer kako bi se koža odmastila, a pore odčepile. Mixa Anti-imperfection Gentle Purifying gel će očistiti kožu, odnosno odstraniti višak sebuma i odumrle stanice, a opet neće pretjerano isušiti kožu te će je pripremiti za Mixa Anti imperfection dnevnu kremu sa silikatom i cinkom. Ona će djelovati matirajuće i antiupalno te omogućiti redukciju nepravilnosti na koži“, rekla je Bojčić.

No prije negoli krenemo na kremu, u svoju rutinu njege kože možemo uklopiti  Mixa losion za čišćenje protiv nepravilnosti. Ono se koristi kao drugi korak u njezi kože, odmah nakon što smo lice umili i očistili Mixa Anti-imperfection Gentle Purifying gelom. Na taj način ćemo s kože ukloniti svu zaostalu šminku i dubinski je očistiti od nečistoća.

Ono što je važno kod odabira proizvoda kojim ćemo tretirati kožu jest uvijek gledati da su namijenjeni i onima s osjetljivom kožom sklonom nepravilnostima jer će ti proizvodi biti nježni prema koži. Upravo takvi su Mixini proizvodi, koji su hipoalergeni, dermatološki testirani i, najvažnije, nekomedogeni, odnosno ne začepljuju pore zbog kojih bismo inače mogli dobiti suprotan učinak.

„Preparat Mixa Anti imperfection 3u1 može se primjenjivati i kao čistač koji svakodnevno nanosimo na vlažnu kožu uz ispiranje vodom ili kao maska koju dva puta tjedno nanosimo na suhu kožu i ostavimo da djeluje 5 min, a potom isperemo vodom. Ovaj pripravak dovodi do osjećaja dubinskog čišćenja i svježine već nakon jedne primjene, što je vrlo važno jer ovi pacijenti često znaju imati osjećaj nepotpuno odmašćene i očišćene kože lica“, objasnila je dermatologica.

No, unatoč tome što smo se posvetili problemu i uspostavili rutinu njege kože, njezino stanje se često zna pogoršati nanošenjem proizvoda. Zbog toga nerijetko postanemo frustrirani te se javlja osjećaj da se problem nikada neće riješiti. Ipak, to nije tako, a dermatologica nam je objasnila zbog čega se stanje kože često pogorša prije negoli postane bolje.

Koža se mora priviknuti na preparate. Zadaća svih preparata za akne je da očiste kožu tj. da je odmaste, odčepe pore, matiraju kožu i djeluju protuupalno. No prilikom svog djelovanja, preparati često znaju dovesti do isušivanja i zatezanja kože. Zato je potrebno koži vraćati vlagu, tj. hidratizirati je kako bismo kožnu barijeru vratili u ravnotežu i omogućili da se njezini fiziološki procesi normalno odvijaju, te da kao takva zdrava bude nepropusna za bakterije, iritanse, alergene i druge štetne vanjske faktore“, rekla je Iva Bojčić.

Pojava akni je prava spuštalica samopouzdanja, posebice kod tinejdžera koji su svakodnevno suočeni s kritikama svojih kolega na račun izgleda. No treba znati da je rješavanje ovog problema dugotrajan proces koji zasigurno neće nestati preko noći. Zato se treba oboružati strpljenjem i kvalitetnim proizvodima poput Mixinih, koji će ublažiti upalna stanja i učiniti našu svakodnevicu barem malo lakšom, dok polako čekamo dan kada će naše lice zasjati u punom sjaju.

„Pacijenti koji se uspješno nose s aknama obično su visoko motivirani pacijenti koji su dobro educirani o prirodi svojeg poremećaja, strpljivi, suradljivi i dobro komuniciraju sa svojim dermatologom. Oni redovito dolaze na kontrole, redovito provode njegu i terapiju za akne, ne eksperimentiraju i ne traže brza rješenja i čuda, te znaju da samo upornost, osobni trud i rad mogu dovesti do odličnih rezultata u borbi protiv akni“, zaključila je dermatologica.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Mixa po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju