Djeca se u dobi između treće i četvrte godine boje maraka. Čudovišta iz ormara izlaze čim se ugase svijetla, a svaki šum u tumače kao strašna bića koja im dolaze u posjetu. Taj strah je normalan stoga pokažite razumijevanje i olakšajte im tu fazu odrastanja.

 

Djeca, baš kao i odrasli imaju strah od nepoznatog, no oni si to u ranoj dobi ne znaju objasniti. Taj strah se najčešće javljaj prilikom odlaska na spavanje kada roditelji ugase svijetla i ostave ih same u sobi.

Sve što je potrebno kako bi se riješili straha od mraka je malo strpljenja, noćna lampica i otvorena vrata. Mališani će ubrzo shvatiti kako se čudovišta ne skrivaju u njihovim ormarima i ladicama i nastaviti sanjati slatke snove.

Strah od mraka u dobi između treće i četvrte godine prolazi kod svakog djeteta i ne ostavlja posljedice u razvoju.

Situaciju ćete im najlakše objasniti razgovorom. Pojasnite im da je to normalno i da svi imaju neke strahove. Kad čuju da se i i roditelji kojima najviše vjeruju boje i njihovi strahovi više neće biti toliko strašni.

Zavucite se zajedno pod plahtu i upalite bateriju te svjetlost uperite u sve kutove sobe i uz vrisku otjerajte duhove i vještice.

Nemojte poticati strah i dodatno ih uznemiravati riječima da se ponašaju poput malih beba već ih nastojite što manje podsjećati na to. U protivnom bi strah od maraka mogli koristiti kako bi skrenuli pažnju na sebe.

Neki roditelji namjerno ne pale svjetlo kako bi djetetu pokazali da mu se u mraku ne može dogoditi ništa loše. To može negativno utjecati na dijete, a strah može prerasti u fobiju zbog koje će se djeca povući u sebe. Dajte im do znanja da su zaštićena i budite uz njih sve dok strah ne nestane.

Djeca su sklona izmišljanju raznih čudovišta, vještica i babaroga stoga je na vama da ih umirite i objasnite im kako oni ne postoje.

U ovom razdoblju pripazite na slikovnice koje čitate i crtane filmove koje dijete gleda. Okrenite se lijepim stvarima i neka priče za laku noć budu umirujuće.

Straha se možete riješiti i tako što ćete ga kroz igru učiniti smiješnim i zabavnim. Osmislite mali ritual koji ćete zajedno s djetetom izvesti svaku večer prije spavanja. Zavucite se zajedno pod plahtu i upalite bateriju te svjetlost uperite u sve kutove sobe i uz vrisku otjerajte duhove i vještice.

Nabavite malu lampicu za dječju sobu i ostavite je upaljenu dok dijete ne utone u san. Odlično je rješenje je i omiljena igračka koju ćete 'zamoliti' da pripazi na svog malog prijatelja tijekom noći. Pomoći će i otvorena vrata tako da mališani znaju da vidite i čujete sve što se događa u sobi.

Tijekom ovog razdoblja mnogi će se mališani pokušati uvući u vaš krevet kako bi lakše zaspali, no ne popuštajte. Dogodi li se to nekoliko puta za redom, moglo bi im prerasti u naviku pa ćete ih teško ponovno naviknuti na spavanje u dječjoj sobi.

Neka djeca će sama pokušati riješiti problem sa strahom od maraka, pa je najbolji savjet da ih pustite. Primijetit ćete da čvrsto grle igračku ili navlače pokrivač preko glave, na taj način će zaštititi sami sebe i otjerati zla čudovišta iz malih, no pametnih glavica.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju