Osim promjena raspoloženja i intenzivnih emocionalnih reakcija svojih tinejdžera, majke se ovom razdoblju susreću s mnogim izazovima uzrokovanim psihičkim i fizičkim promjenama koje se događaju njihovoj djeci.

 

Još jučer su bili preslatki mališani kojima ste bili centar svijeta, a danas imaju potrebu biti miljama daleko od vas i što bliže svojim vršnjacima. Više vam ne prepričavaju svaku zgodu u danu i teško se povjeravaju kada ih nešto muči iako možete primijetiti da nešto nije uredu.

Razne promjene na tijelu kod djevojčica koje se pretvaraju u žene ili dječaka u muškarce te uspoređivanje istih mogu biti previše za jedno mlado biće te utjecati na njihovo samopouzdanje. Jedne od onih s kojima se teško nose su i akne, a s problemima koje donose muku muče i mnoge mame s kojima smo razgovarali.

Razne situacije prokomentirali smo s dermatologinjom Željanom Bolančom koja je odgovorila na sva pitanja koja ih muče i nadamo se barem malo pomogla mamama da pomognu svojoj djeci.

Jedno jutro se samo pojavio s bubuljičastim licem, sve smo radili kao i prije…Umivanje ujutro i navečer. Ne znam jesmo li mogli to ikako spriječiti.

Odgovor našeg dermatologa možda će utješiti mnoge majke koje su mislile da su možda radile nešto krivo, pa je njihovo dijete trenutno osuto aknama.

Akne su najčešći dermatološki poremećaj u razdoblju adolescencije i puberteta i koji zahvaća gotovo 85 % adolescenata. Značajan utjecaj ima genetska predispozicija i utjecaj hormona, osobito testosterona. Prvi simptomi upale su pojava crvenih, upalnih promjena koje se nazivaju eritematozne papule i to je ono što laički nazivamo prištevima, a koji mogu biti zaobljeni ili imati bijeli gnojni sadržaj na vrhu i tada ih nazivamo pustulama. Nastanak akne se ne može spriječiti, ali se mogu početi liječiti na vrijeme čime će se skratiti trajanje bolesti i spriječiti nastanak ožiljaka.

Dolazi ljeto i opet se neće kupati s nama. Neugodno joj se skinuti u kupaći kostim jer ima akne na prsima i leđima. Stvar je još pogoršala time jer ih je isčeprkala i sada ima i tamne ožiljke.

Iako se najčešće pojavljuju na licu, akne se mogu pojaviti i na leđima, ramenima i dekolteu, mjestima koja su bogata žlijezdama lojnicama.

Isprobali smo sve proizvode za čišćenje kože, ali čini se kako ništa ne djeluje. Ne znamo više što činiti…

U nastojanju da pomognu svojoj djeci, majke će kupiti sve proizvode koji im mogu pomoći da se riješe problema s kožom.

Gotovo većina tinejdžera ima akne, bilo na licu ili na leđima. Preporučam svakodnevno pranje navedenih regija s gelovima koji su namijenjeni problematičnoj koži. Mogu se koristiti i micelarne otopine, ali većima mladih koji imaju akne imaju i masnu kožu te su gelovi za njih bolji izbor.

No prije nego zabrinuti roditelji u vjetar bace stotine kuna, bitno je ustvrditi o kakvim se promjenama na koži radi. Dermatolozi preporučuju inicijalni pregled kako bi se s obzirom na stanje kože primijenila terapija.

Dermatologa se može posjetiti čim se pojave prvi znakovi akne kako bi se preporučila adekvatna svakodnevna njega. Preporuka je ići dermatologu kada se pojave prve upalne promjene i kada je tijek akni jako brz te obavezno kod teškog oblika akni (Acne conglobata).
Upalne promjene zahtijevaju lokalnu terapiju preporučenu od strane dermatologa, a miteseri ili komedoni se mogu liječiti s lokalnim kozmeceuticima namijenjenima koži sklonoj aknama te različitim kemijskim pilinzima.

Uvijek je bila vesela i druželjubiva curica no pojavom akni zatvorila se u sebe. Teško prilazi vršnjacima, čak izbjegava druženja s prijateljima. Nije mi se htjela povjeriti, a vidjela sam da nešto nije u redu. U jednom trenutku više nisam znala kako da je utješim, pa mi je uz moje inzistiranje priznala da se srami akni koje skriva puderom, no čini se kako je to još pogoršalo stanje.

Jedan od problema s kojima se tinejdžeri teško nose su akne Jedan od problema s kojima se tinejdžeri teško nose su akne Foto: Getty Images

Akne mogu imati značajni utjecaj na kvalitetu života u i utjecati na samopouzdanje mladih i sliku o sebi. Djevojke često posežu za korektivnom kozmetikom kako bi u potpunosti sakrili nedostatke na licu koji su izloženim pogledima. Iz tog razloga preporuča se nanositi puder koji je namijenjen problematičnoj koži, a ima korektivan učinak prekrivanja akni, kako ne bi došlo do dodatnog pogoršanja akne, kaže dermatologinja Bolanča.

Kod odabira korektivne kozmetike za one s problematičnom kožom treba biti pažljiv, ona bi trebala pomagati pri liječenju akni, a ne ih pogoršavati ili učiniti vidljivijima.

Prvi izbor trebali bi biti nekomedogeni puderi, koji ne začepljuju pore, a imaju visok stupanj prekrivanja i ujednačavanja tena poput Vichy Dermablend 3D Correction.

Ovaj puder namijenjen masnoj koži sklonoj aknama obogaćen je salicilnom kiselinom koja ima pozitivan učinak na kvalitetu kože, i eperulinom koji ima umirujuće djelovanje, vidno će umanjiti nesavršenosti skoro upola u prvih četiri tjedana korištenja.

Moja kćerka u pubertetu nikada nije imala problema s licem. Sada kada je već odavno iz njega izišla, ima problem s aknama. Čini se kako joj to otežava pronalazak posla… Kada i kako ćemo im stati na kraj??

Mnogi će se složiti kako im je lice bilo manje problematično u takozvanoj ''problematičnoj dobi'' nego u dvadesetima ili tridesetima. Na pitanje je li ''blagostanje u pubertetu'' došlo na naplatu ili se radi o nekim drugim zdravstvenim problemima potražili smo stručan odgovor.

Akne traju uglavnom tijekom puberteta i adolescencije, ali se kod žena kod kojih su povezane s hormonalnim disbalansom ili sa sindrom policističnih jajnika mogu produljiti i do 40.godine. Međutim, bez obzira na ograničeno vrijeme trajanja, akne je potrebno liječiti kako bi se tijek bolesti skratio i spriječio nastanak ožiljaka. Liječenjem akne, djelujemo i na kvalitetu života mladih i na njihovo samopouzdanje., zaključuje dermatologinja Željana Bolanča. 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju