Roditelji se prilikom odgoja susreću s problemom postavljanja autoriteta. Autoritet nije strahopoštovanje ni bespogovorna poslušnost djeteta već mješavina poštovanja i povjerenja koje se uči i oblikuje


Autoritet ne znači da vas djeca moraju slušati ili prihvaćati sve što govorite, čak i kada ne razumiju zašto to govorite. Autoritet nije manipulacija strahom. To što ste roditelj, uopće ne znači da imate ili da morate imati nepovredivi autoritet.

Što je autoritet?

Pravi roditeljski autoritet jest mješavina poštovanja i povjerenja. Autoritet se uči, stječe i postupno oblikuje. To nije stanje, već proces kojim autoritet stvarate postupno, od prvog dana djetetova rođenja. Kad ga uspostavite, vaš zadatak nije gotov jer će dijete vaš autoritet isprobavati i iskušavati u svim fazama odrastanja, u različitim prigodama i situacijama.

Dijete je spremno poslušati vas zato što vam vjeruje i zato što zna da nećete manipulirati njime. U tom su smislu roditeljski autoritet i povjerenje snažno povezani.

Djeca roditeljski autoritet prihvaćaju samo ako osjete da njihovi zahtjevi imaju smisla. Najbolji je onaj autoritet koji djetetu ulijeva povjerenje. Dijete iz iskustva shvaća da mu nešto ne zabranjujete zato što ste loše raspoloženi, uzrujani ili ljuti, već zato što za takvo ponašanje imate ozbiljnih razloga. Dijete je spremno poslušati vas zato što vam vjeruje i zato što zna da nećete manipulirati njime. U tom su smislu roditeljski autoritet i povjerenje snažno povezani. Djetetova samodisciplina, postignuta bez prisile, značit će da ste postigli pravi autoritet. Njegamorate zaslužiti, što nije nimalo lako.

Postoji nekoliko vrsta roditeljskog autoriteta:
1. Autoritarni roditelji
Zahtjevni su, strogi, traže i dobivaju disciplinu, skloni su prijetnjama i kaznama. Misle da se njihov autoritet podrazumijeva već time što su roditelji. Ne dopuštaju čak ni sitne nestašluke i boje se da će razmaziti djecu. Očekuju veću zrelost od one koju dopušta uzrast djeteta, a djeci pružaju premalo pažnje i topline.

2. Nezainteresirani roditelji
Postavljaju premalo zahtjeva, nezainteresirani su za djecu i njihove probleme. Djeca odrastaju neposlušna, prepuštena sama sebi, nemaju osjećaj sigurnosti i potpore obitelji. Poslije, u zreloj dobi, roditeljima najčešće zamjeraju što nisu bili dovoljno prisutni tijekom njihova odrastanja.

3. Previše popustljivi roditelji
Topli su i brižni, ali bez jasno postavljenih granica. Pokazuju ljubav, imaju strpljenja, ali nisu dosljedni. Misle da su njihova djeca toliko posebna da im je sve dopušteno. Nisu kritični i zato je ta vrsta roditelja najpodložnija manipulaciji.

4. Demokratični roditelji
To su 'najbolji' roditelji. Imaju pravu mjeru autoriteta. Brižni su i puni ljubavi, uvažavaju djetetove potrebe, ali znaju odrediti granice dječjeg ponašanja. Djeca imaju osjećaj slobode, znaju da su voljena, ali im nije sve dopušteno.

Kako se postiže autoritet?
• Strpljenjem! Nije samo vašoj djeci potrebno nešto reći mnogo puta. Tako je u svim obiteljima.
• Ne prijetite kaznama koje nećete ili ne možete ostvariti.
• Često razgovarajte. Kontrolirajte svoje osjećaje.
• Naučite pohvaliti svoje dijete.
• Razgovarajte o autoritetu sa svojim djetetom.

Zadovoljna i Naklada Nika daruju dvije knjige Uspješan roditelj, uspješno dijete Veroniki Perić i Morani Perici.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju