Ljetno razdoblje je pravi izazov za roditelje s malom djecom. Sunčanica, ubodi i razne ozljede samo su neki od problema za koje se potrebno pripremiti. Oboružajte se zaštitnim sredstvima i strpljenjem i provedite ugodne praznike s mališanima

Uz toliko očekivani odmor i tople dane postoje još neke stvari koje su sastavni dio ljeta. Sunčanica, ubodi insekata i ljetne viroze su na samom vrhu popisa stvari zbog kojih morate biti oprezni.

Ukoliko je ovo vaše prvo ljeto s bebom potrebno je znati da djecu mlađu od 6 mjeseci nije pametno izlagati suncu. Dječja koža je osjetljivija na sunce i lakše izgori nego koža odraslih.

Ukoliko se pridržavate tog pravila nije potrebno nanositi kreme sa zaštitnim faktorom na dječju kožu, no odlučite li se na kratku šetnju u jutarnjim ili popodnevnim satima namažite otkrivene dijelove tijela i zaštite kolica suncobranom.

Za nešto stariju djecu obavezna ljetna oprema je prikladna odjeća, pokrivalo za glavu i zaštitni faktor viši od 30 kojeg je potrebno nanositi svaka dva sata. Boravak na suncu ne preporuča se u razdoblju između 11 i 17 sati, a potrebno je znati i kako organizam pamti sve UV zrake pa je potreban poseban oprez kako dječja koža ne bi izgorjela jer to može uzrokovati probleme u kasnijoj dobi.

Kako bi spriječili sunčanicu ne puštajte dijete da se igra na otvorenom tijekom razdoblja kada je djelovanje sunčevih zraka najjače.

Posljedica nedovoljne zaštite i predugog izlaganja sunčevim zrakama su opekline. Ukoliko se dogodi nešto takvo, dijete je potrebno okupati u hladnoj vodi te na kožu staviti hladne obloge. Također je moguća i povišena tjelesna temperatura koju možete sniziti paracetamolom.

Uz opekline ljeti se često dogodi i da se dijete požali na sunčanicu. Simptomi su glavobolja, malaksalost, dehidracija, povraćanje i povišena temperatura.

Dijete s takvim simptomima treba smjestiti u mračnu i ohlađenu prostoriju i nadoknaditi izgubljenu tekućinu običnom vodom ili rashlađenim čajem te po potrebi posjetiti liječnika.

Kako bi spriječili sunčanicu ne puštajte dijete da se igra na otvorenom tijekom razdoblja kada je djelovanje sunčevih zraka najjače, pobrinite se da na glavi uvijek ima šešir ili kapu te mu osigurajte dovoljno tekućine, no izbjegavajte slatke sokove i gazirana pića.

Spremate li se na put morate biti svjesni mogućnosti toplinskog udara koji se najčešće događa zbog dugog boravka u autu na visokim temperaturama.

Znakovi takvog stanja su iscrpljenost i malaksalost te bljedoća. Dijete je potrebno ohladiti zamatanjem u hladne obloge te mu nadoknaditi izgubljenu tekućinu i što prije posjetiti liječnika.

Ipak, najbolje je izbjegavati putovanje tijekom dana pogotovo ukoliko u vozilu ne postoji klima.

Visoke temperature kod djece mogu izazvati i razne viroze koje najčešće uzrokuju virusi iz skupine enterovirusa. Prenose se prljavim rukama, a simptomi su povraćanje i proljev te gubitak tekućine koju je najvažnije nadoknaditi i to oralnom rehidracijskom otopinom koju je djetetu potrebno davati polako.

Dijeta nije potrebna, no na neko vrijeme iz prehrane treba izbaciti voće i povrće te sokove, a uključiti rižine pahuljice ili rižinu sluz koja će pozitivno djelovati na dječju stolicu.

Ukoliko niste sigurni što napraviti, a djetetovo stanje se ne poboljšava najbolje je potražiti pomoć liječnika.

Dječje ozljede su sastavni dio igre, a ljeti su zbog čestog boravka na otvorenom one češće. Ogrebotine na koži, ubodne rane i porezotine je potrebno dezinficirati. Ukoliko rana natekne ili pocrveni poželjno je konzultirati liječnika.

Kupanje i igre u morskom plićaku mogu dovesti do uboda morskog ježinca ili opekline od vlasulje ili meduze. Bodlje je najbolje izvaditi uz pomoć igle ili tretirati područje urinom, dok je na opekline potrebno staviti hladne obloge.

Rijetko koje dijete će uživati u ljetu bez uboda insekata. Najčešći su ubodi komaraca koji u većini slučajeva ostavljaju blage reakcije. Dijete je potrebno zaštiti provjerenim proizvodima za zaštitu od komaraca te pri nanošenju izbjegavati oči, usta nos i rane te pokušati spriječiti češkanje koje može otvoriti ranu i izazvati infekciju.

Ljeti djeca mogu nastradati od uboda pčele, ose ili stršljana. Pčele na mjestu uboda ostavljaju žalac koji oslobađa otrovne toksine pa ga je potrebno što prije ukloniti, dok ose i stršljani ne ostavljaju žalac. Svi ubodi mogu izazvati alergijsku reakciju. Na mjesto uboda potrebno je staviti led i posjetiti liječnika.

Pročitajte i ovo:

Posjetite portal za najmlađe mojamini.tv i uživajte u non-stop zabavi!

Crtajte i osvojite nagrade!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju