Ljetni mjeseci i kraj školske godine za mnoge znači odlazak na more i boravak na suncu. Stručnjaci napominju važnost korištenja kreme za sunčanje, no i podatak da ih djeca ne žele nanositi kako bi što više nalikovali omiljenim i preplanulim zvijezdama

Većina djece ne želi nanositi kremu za sunčanje jer žele imati preplanuli ten kao holivudske zvijezde kojima se dive.

Djeca koja uzor vide u slavnim osobama ne žele ni čuti za nanošenje zaštitnog faktora jer će ih to spriječiti u nauu da izgledaju poput omiljene glumice ili pjevačice.

Gotovo polovica djece u dobi od šest do 15 godina priznala je da namjerno izbjegava korištenje kreme za sunčanje jer žele imati preplanuli ten, otkrili su znanstvenici.

Posebno su ih zabrinuli odgovori devetogodišnjaka od kojih je mali broj priznao da zna kako je jako važno zaštiti kožu od štetnih UV zraka.

Ipak savjet kojeg se roditelji, bez obzira na dječje želje moraju pridržavati je mazanje djece sa zaštitnim faktorom većim od 30 jer će samo na taj način spriječiti razvoj zloćudnih bolesti kože.

Kako zaštititi sebe i dijete od sunca?

Opekotine od sunca u djetinjstvu mogu udvostručiti rizik dobivanja raka kože, a oštećenja na koži nisu vidljiva odmah nego se pojavljuju godinama kasnije.

Roditelji su ti koji kod djece moraju razvijati zdrave navike, a nanošenje kreme za sunčanje svakako je jedna od njih.

Unatoč upozorenjima više od trećine djece smatra da potamnjela koža izgleda zdravo te lažu roditeljima da koriste kreme, iako to ne rade.

Uzrok takvog rizičnog ponašanja kod djece je njihova želja da izgledaju poput omiljenih zvijezda. Više od tri četvrtine djece smatra da je 'cool' imati brončani ten tijekom ljeta.

Stručnjaci upozoravaju roditelje da moraju promijeniti navike svoje djece, ali i način razmišljanja, kako bi više računa poveli o zdravlju svoje kože.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju