Druženje s bakom djeci može pomoći da formiraju svoj stav o starijim osobama. Djeca koja tijekom odrastanja nemaju kontakt sa starijim osobama mogu stvoriti negativnu kulturološku sliku

Djeca koja počinju govoriti već imaju svoja uvjerenja o starijima, a ona uvelike ovise o tome jesu li se tijekom prve tri godine života družili sa starijim osobama.

Tijekom istraživanja mjerene su reakcije djece o starijim i mlađim osobama, a one su pokazale kako djeca koja nemaju iskustva sa starijima za njih koriste negativne riječi.

Najčešća dječja razmišljanja su da je 'starije napustio razum' ili da ne čuju dobro.

Emocionalna privrženost djece prema bakama i djedovima druga po redu najsnažnija i najintenzivnija emocionalna veza koju djeca razvijaju nakon one prema roditeljima.

Djeca vole slušati bakine priče iz mladosti i vremenu kad su njihovi roditelji bili djeca. Bez obzira na njihov stupanj izobrazbe, uz čvrste emocionalne veze, djeca rado i spremno uče od baka i djedova.

Kontakt sa starijim osobama može poništiti negativnu kulturološku sliku o starenju koja se širi kroz crtane filmove, priče, slikovnice i promatranje drugih i njihovog ponašanja.

Negativni stereotipi mogu štetno djelovati na djecu koja bi se, kada odrastu sama mogla postati baš takva.

Pročitajte i ovo:

Uloga bake i djeda u odgoju djece

Roditelji u nedoumici: Baka servis ili vrtić?

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju