Dijete s poremećajem pažnje i hiperaktivnosti može imati teškoće u odnosima s članovima obitelji. Često se događa da su roditelji već 'sve' isprobali sve metode i osjećaju se neuspješnima. Čak i u najbrižnijim obiteljima odnosi su često opterećeni napetošću

Roditelj - hiperaktivno dijete

Jedan od primarnih problema u odnosu roditelj - hiperaktivno dijete jest sukob vezan uz neposluh koji može biti posljedica nepažnje, ali i roditeljskog nerazumijevanja.

Stalno pričanje, buka, skakanje, česti pozivi u školu, zbog neprimjerenog ponašanja ili loših ocjena, vrlo su česti scenarij obitelji u kojoj odrasta hiperaktivno dijete.

Uz komunikacijske probleme, hiperaktivno dijete često razvija osjećaj nepravde, tj. osjećaj da ga se tretira po pravilima koja doživljava kao nepravedna te prekomjerno ograničavajuća zbog nakupljenog stresa, srdžbe i osjećaja bespomoćnosti.

Roditelji često na djetetovo ponašanje reagiraju ljutito i neprimjereno, što za posljedicu ima još veći prkos djeteta koji rezultira sve strožim roditeljskim komentarima, odbacivanjem, kaznama.

Zatvoreni krug

Stvara se zatvoreni krug koji rezultira neprekidnim svađama, borbama ili nagovaranjem i 'podmićivanjem' djeteta.

Stalno pričanje, buka, uništavanje stvari u kući, skakanje, česti pozivi u školu, bilo zbog neprimjerenog ponašanja ili zbog loših ocjena, vrlo su česti scenarij obitelji u kojoj odrasta hiperaktivno dijete.

Ponekad i same roditelje izbjegava šira obitelj ili prijatelji, jer ih se zbog ponašanja njihova djeteta ne poziva na razna društvena okupljanja i događaje.

Neprimjerene metode

Mnogi roditelji hiperaktivnog djeteta imaju kronični osjećaj nesposobnosti, nesigurnosti i stresa, uz osjećaj beznađa i bespomoćnosti koji dominira u odnosu s djetetom.

Roditelji koji ne znaju o kakvom se poremećaju radi, skloni su ponašanje djeteta proglasiti zločestim ili neposlušnim, nazvati ga napadom na njihov autoritet, inatom ili sl. i onda, iz takvog stava, reagiraju neprimjerenim metodama kao što je vikanje, vrijeđanje ili batine.

Izvor sukoba

S druge strane, neki roditelji djetetovo ponašanje procjenjuju kroz vlastitu krivnju, kao nešto za što su isključivo oni odgovorni, pa se počinju osjećati loše, ponekad pretjerano popuštaju djetetu i ne postavljaju granice.

Problem krivnje i odgovornosti, kao i sam poremećaj, vrlo su često izvor sukoba, ne samo između roditelja i djeteta, nego i između roditelja.

Penjanje smiruje hiperaktivnu djecu

Tekst preuzet iz knjige Hiperaktivno dijete
Izdavač: Grad Zagreb, Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba Autorice: Jadranka Luca-Mrđen, prof. i Sena Puhovski, prof.

 

Pročitajte ostale teme iz časopisa Moj vrtić:

Što skriva sramežljivost djece?

Uloga bake i djeda u odgoju djece

Stomatologu s tri godine!


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju