Poremećaj pomanjkanja pažnje i hiperaktivnost, ADHD je neurološki poremećaj koji pogađa 3 do 5 posto školske djece. Dijagnosticiran je i Jakeu čija majka nije pristala na ljekove već je uz pomoć discipline i ustrajnosti sinu omogućila normalan život

Danas osmogodišnji Jake, čija majka Yvonne je odlučila uzeti stvar u svoje ruke, pohađa normalnu školu i vodi prilično normalan život. Jake je izliječen, a njegova majka, po struci medicinska sestra ne vjeruje da je to zbog lijeka koje je uzimao već zbog obične, staromodne - discipline.

Britanski učitelji upozoravaju: Hiperaktivnu djecu liječite disciplinom, a ne opasnim Ritalinom!

'Znam da će liječnici i mnogi roditelji biti skeptični prema mojoj metodi, no ja vidim nevjerojatne promjene na svom djetetu' rekla je Yvonne. 

Uz puno discipline i ljubavi, djeca kojima je dijagnosticiran poremečaj pomanjkanja pažnje i hiperaktivnost mogu živjeti normalan život.

Yvonne je odmah po rođenju primjetila kako je njen sin drugačiji. Kao beba zurio je u jednu točku i nije volio maženje ni dodire. Jakea nisu zanimale igračke i nije mogao mirno sjediti na jednom mjestu. Nakon što su se obratili liječniku za pomoć Jakeu su, u dobi od četiri godine propisani antidepresivi. Lijekove je uzimao dva puta dnevno, a promjene u ponašanju su bile odmah bile vidljive. 

'Ponašao se poput zombija, a kada bi lijek prestao djelovati povukao bi se u sebe i postao očajan' objašnjava Yvonne.

Nakon godinu dana pedijatar mu je propisao Ritalin, lijek koji uzimaju djeca kojoj je dijagnosticiran ADHD. Jake je pod djelovanjem lijeka sjedio i gledao u jednu točku. Njegova majka to više nije mogla podnijeti te mu je u dobi od osam godina prestala davati Ritalin.

Jake je ponovno postao hiperaktivan i nije se mogao skoncentrirati na nastavi. Skako bi po sobi, vadio odjeću iz ladica i trgao tapete. Yvonne je tada odlučila: jedino što može pomoći njenom sinu je - disciplina.

Uspostavljena je svakodnevna rutina, Jake se morao naučiti osnovama lijepog ponašanja, gledati osobu u oči dok razgovara s njom te odgovarati na postavljena pitanja. Nakon povratka iz škole čekala ga je šalica čaja, a prije spavanja mu se čitala priča. Uz sve to Jake je naučio kontrolirati svoje ponašanje.

Jake danas pohađa normalnu školu i prati nastavu. Kada osjeti da se više ne može koncentrirati podiže karticu s natpisom 'prekid' i odlazi na kratki predah. Još se ne druži s djecom u školi, no stekao je prijatelje preko interneta.

Yvonne je svjesna da Jake nikada neće voditi potpuno normalan život jer teško sklapa prijateljstva i živi u svom svijetu, no dokazala je da uz pravilno postavljene granice, upornost i puno ljubavi, djeca kojima je dijagnosticiran poremečaj pomanjkanja pažnje i hiperaktivnost mogu živjeti normalan život. 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju