Jeste li znali da su dječje pelene potencijalno vrlo štetne po ljudsko zdravlje? Ako i ne pripadate ekološki najsvjesnijim ljudima, možda će vas zanimati kako već dugo postoje posebne platnene pelene koje su ekološki prihvatljive, za bebu zdravije, a za vaš džep jeftinije

Tonu otpada na smetlištu stvaraju upravo odbačene uprljane pelene,a u prosjeku je za razgradnju pelene potrebno 500 godina. Jednokratne pelene sastoje se od plastike i prerađene celuloze - upijača mokraće koji bebinu guzu održava 'suhom'. 

Da bi se jedno prosječno dijete opskrbilo jednokratnim pelenama, nastradaju, između ostalog, i četiri i pol stabla. No rješenje postoji. Platnene pelene- iako vam se vjerovatno diže kosa na glavi pri samoj pomisli na njih i na pamet vam padaju mama i bake koje su se znojile nad njima, vjerujte nove platnene pelene nisu razvojni korak unatrag. 

Današnje platnene pelene nije potrebno iskuhavati, peglati, preklapati. Istog su oblika kao i jednokratne i jednako jednostavno se koriste. Ponuda je u zapadnim zemljama velika i raznolika, broj roditelja koji su se uspjeli oteti propagandnoj mašineriji proizvođača jednokratnih pelena sve više raste, čak i u Hrvatskoj. 

Ako se uzme prosječna cijena od 1,75 kuna po jednokratnoj peleni, trošak za roditelje tijekom te dvije i pol godine je oko 12.000 kuna, ili 400 kuna mjesečno. 
Platnene pelene za dijete tijekom prve godine života platit ćete između 3 000 i 6 000 kuna, znači 125- 250 kuna mjesečno. 
Uz to možete uštedjeti i na raznoraznim kremama protiv ojedina, bebe u platnenim pelenama u prosjeku puno manje pate od takvih problema. 


Najčešći argument koji roditelji koriste protiv platnenih pelena jest održavanje koje zahtjeva previše vremena u današnjem ubrzanom ritmu života. No radi se o predrasudama, istina je, održavanje platnenih zahtjeva više vremena nego briga o jednokratnim pelenama, ali samo ako se u brizi o jednokratnima ne računa vrijeme potrošeno na kupnju istih.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju