Rastavom se okončava brak, no ona ne znači kraj obitelji. Ono što će bivše partnere uvijek povezivati je dijete. Bez obzira na to poveznice su najčešće gnjev i frustracija, i dok sama rastava ne nanosi štetu djeci, neprijateljstvo između roditelja to može učiniti

Djeci su potrebna oba roditelja koja ih vole i koja mogu surađivati u njihovom odgoju bez obzira što više ne vode zajednički život. Stoga je važno suspregnuti neprijateljstvo koje povremeno izbija prema bivšem partneru i osigurati dobru budućnost onima do kojih vam je naviše stalo, vašoj djeci.

Rastavom se mijenjaju roditeljske odgovornosti, a roditelj koji ostaje uz dijete postaje glavni uzor. Djeci ćete najbolje pokazati koliko ih volite ako se potrudite održati što bolje odnose s drugim roditeljem. Trud i dostojanstveno ponašanje dati će pozitivne rezultata, a dijete će vam jednog dana biti zahvalno na tome.

Što je najpotrebnije djeci čiji roditelji se rastaju?

- dopuštenje da vole oba roditelja.

- objašnjenje što se događa na način prikladan njihovoj dobi

- objašnjenje da je to stvar roditelja za koju oni nisu krivi

- mogućnost da postavljaju pitanja i razgovaraju s oba roditelja

- sigurnost i stabilnost

- zagrljaji i ljubav

Bez obzira na ishod rastave oba roditelja moraju razmisliti kako će rastava utjecati na djecu te razgovarati s njima iskreno i obzirno te im dati dopuštenje da vole i drugog roditelja. Zadatak koji se nalazi pred rastavljenim roditeljem je stvoriti siguran dom i pružiti djeci potporu.

Knjiga 'Rastajemo se' pomoći će roditeljima da objasne djeci što se događa te da vrijeme nakon rastave podnesu s dosrtojanstvom.

Što kad se mama i tata rastaju?

Rastava je teško razdoblje i za djecu. Ona se osjećaju uplašena i osamljena i teško se nose s time da roditelji više neće živjeti zajedno. Rastava znači da su na pomolu velike promjene, no ona ne znači da dijete neće imati obitelj. Roditelji su se prestali voljeti, no oni nikada ne prestaju voljeti svoju djecu. 

Knjiga 'Mama i tata se rastaju' pomoći će djeci da pronađu odgovore na pitanja koja ih muče, a sadrži i odgovore vršnjaka koji su prošli kroz slične probleme.

Zadovoljna i Naklada Nika daruju knjigu 'Rastajemo se' koja će pomoći roditeljima te knjigu 'Mama i tata se rastaju' koja će pomoći djeci odgovorima na pitanje što znači rastava i što će se dogoditi s njihovom obitelji. Dobitnice su Ljiljana Holik i Valerija Božikov.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju