U današnjem užurbanom i stresnom načinu života nažalost najmanje vremena imamo za one koje najviše volimo. Naša djeca nas trebaju i propušteno vrijeme s njima moramo nadoknaditi i to kvalitetno. Zato pročitajte nekoliko savjeta o tome kako odnos s djeteom učiniti boljim i pritom doista uživati.


Pa krenimo :

1. Odvojite vrijeme samo za igru!

Izdvojite sat ili dva najmanje tri puta tjedno i napravite točno ono što vas dijete traži. Ali ne dopustite da vas tokom igre bilo tko ili bilo što prekida!

Smanjite mobitel, ugasite televizor. Igrajte igru iako ju ne volite makar morali dubiti na glavi pola sata. Naposljetku za koga biste to učinili ako ne za vlastito dijete.

2. Recite svom djetetu VOLIM TE!

Promijenite taktiku, umjesto da kaznite svoje dijete zbog neke nepodobštine, dajte mu do znanja kako poštujete njegovo mišljenje.

Započnite i završite dan na najljepši mogući način, riječima koje i sami tako rado želite čuti. Često mislimo kako je dovoljno ljubav pokazivati dijelima, da, ali djeca se osjećaju voljenima kada to i čuju.

3. Ne žurite s kaznom!

Dijete je osoba, individua i ono uistinu ima granicu strpljenja za vaše odgojne mjere. Kada tu granicu prijeđete vaše dijete izrevoltirano ali i povrijeđeno najčešće reagira neposluhom i agresijom.
Zato promijenite taktiku, umjesto da ga kaznite zbog neke nepodobštine, saslušajte ga, zagrlite, dajte mu do znanja kako poštujete njegovo mišljenje. Ono će na taj način surađivati s vama, a bliskost između vas i djeteta postati će veća.

4. Promijenite pogled na neke stvari!

Barem jednom tjedno pokušajte ignorirati kada dijete zanemari svoje dužnosti. Loše ponašanje za stolom, nepospremanje igrački, odbijanje večernjeg pranja zubića...Sjetite se  kako ni vi niste baš uvijek savršeni.

5. Ne paničarite, ako ne želi jesti!

Pa priznajte, vaše dijete neće izgladnjeti ako propusti jedan obrok. Pričekajte neko vrijeme pa mu ponudite primamljive zalogajčiće od mesa, povrća. I ne zaboravite da dijete prati i što vi jedete, prema tomu budite mu primjer. Jedite zdravo i ono će!

6. Budite savršena igračka svom djetetu!

Umjesto upornog pokazivanja kutije s igračkama, postanite Vi omiljena djetetova zabava.
Posjedujete brojne sposobnosti, možete proizvoditi čudne zvukove, imitirati životinje, odgovarati na ono što vaše dijete želi. Naposljetku vi jeste topliji, mekaniji i sigurniji od neke plastične igračke, zar ne?


Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju