Sezona gripe je u punom jeku i pogađa sve dobne skupine, ipak najčešće i najteže obolijevaju djeca. Gripa bez komplikacija traje tjedan dana, no kako ju prate visoka temperatura i slabost potrebno ju je liječiti na ispravan način. Doznajte kako.


Djeca čiji imunitet još nije izgrađen prvi su na udaru epidemije gripe. Iako je sezonu gripe najsigurnije dočekati zaštićen cjepivom iskustva govore kako se još premalen broj roditelja odlučuje na taj oblik preventive.

Virus gripe, može otvoriti put upali pluća s dugotrajnim i visokim temperaturama, stoga je važno gripu prepoznati i liječiti ju na ispravan način.

Prvi simptomi

Temperatura, glavobolja, curenje nosića

Iako ovi simptomi kod vašeg djeteta upućuju na benignu prehladu u ovo vrijeme epidemije oni su alarmantni, posebice ako vaše dijete osjeća malaksalost i ako primjetite ove simptome:

- slabost, bolovi u trbuhu
- suhi kašalj
- nadražene i crvene oči, glavobolja
- mučnina, proljev, bolovi u mišićima

Liječenje gripe

Gripa je virus i ne može se liječiti antibioticima, stoga je izuzetno važno da se posavjetujete s vašim pedijatrom oko uzimanja lijekova. Evo nekoliko ispravnih načina kućnog liječenja.

- gubitak apetita posljedica je iznemoglosti i peckanja u grlu kod vašeg djeteta, stoga ga opskrbite s tekućinom. Čajevi, tople juhice zasigurno će pomoći.

- visoku temperaturu skidajte paracetamolom ili u slučaju da je jako visoka i ako ste se posavjetovali s liječnikom, koristite ibuprofen.

- groznica i visoka temperatura mogu dovesti do dehidracije. Dehidraciju ćete prepoznati po ispucalim usnicama, suhoj i ljepljivoj usnoj šupljini, neuobičajenoj omamaljenosti.

U ovom stanju vaše dijete ne smije spavati, probudite ga i nastojte da pije što više tekućine, konstantno mu vlažite usnice. Ponudite mu naranču i grožđe, meko voće koje može samo sisati.

- obucite dijete slojevito. Gripu obično prati drhtavica, nagli osjećaj vrućine i hladnoće. Kako groznica bude dolazila i prolazila važno je da djetetu možete skidati slojeve odjeće.


Pomoć liječnika

Većinu gripozne djece nema potrebe voditi liječniku, iako je važno biti u stalnom kontaktu s njim. U slučaju pogoršanja odlazak je neizbježan.

- ako vaše dijete ubrzano ili usporeno diše
- kontinuirano povraćanje
- visoka temperatrura s osipom
- otežano hodanje, učestala bol u ušima

Gripa se prenosi kapljicama sline i sluzi koje nastaju prilikom govora, kihanja ili kašljanja zaražene osobe, ali i putem dodirivanja predmeta onečišćenih sekretom iz nosa ili ždrijela te rukovanjem s oboljelom osobom.

Naime, epidemiološka istraživanja su pokazala kako u kapljicama sluzi virus gripe na predmetima može preživjeti između 2 i 8 sati.

Naravno gripa je prisutna među većim skupinama, pa ako je vaše dijete u vrtiću i školi posebno mu prijeti zaraza.

Dvojite li treba li djecu cijepiti protiv gripe, posebice vrtićku djecu, može vam pomoći preporuka hrvatskih pedijatara. Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, preporuča zaštitu djece od gripe cijepljenjem.


Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju